Skocz do zawartości

E60 530d Czy tuleje wahacza dolnego osi tylnej są wymienne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po wjechaniu w nierówność potrafi lekko "rzucić" tyłem. Myślałem, że to tuleje pływające ale te są ok. Auto źle się prowadzi przy jeździe po śliskiej nawierzchni, ewidentnie tył "ucieka", nie ma przyczepności w 100%. Na suchym asfalcie jest ok. Mechanik stwierdził, że do wymiany są tuleje wahacza tylnego dolnego (przednie), dokładnie te:

http://e-fotek.pl/images/37829020711714923821.jpg

I pytanie, bo na realoem te tuleje nie mają numeru części, wygląda jakby to był wahacz z tulejami jako całość. Czy da się je wymienić bez konieczności wymiany całego wahacza?

Znalazłem coś takiego Lemfordera:

docloader.ashx?doc=00353493301.JPG&brand=0035&size=1

Strona zabudowy: Oś tylna

Strona zabudowy: na dole

Strona zabudowy: z obu stron

Strona zabudowy: wewnątrz

Strona zabudowy: z przodu

Rodzaj mocowania: podstawa gumowo-metalowa

średnica wewnętrzna [mm]: 12

średnica zewnętrzna [mm]: 56

Długość [mm]: 70

Czy to jest ta tuleja?

Opublikowano

oczywiscie ze sa wymienne ale potrzebny jest do tego specjalny sciągacz .

o ile zdejmowanie idzie raczej bez problemu i mozna je nawet wypalić palnikiem to wkladanie nie jest juz takie proste .

zobacz kolego filmik

jak juz bedziesz miał wyjety ten wahacz to zmień te tuleje pływające bo napewno są walniete .

Opublikowano
Dzięki za odp. Nie mam takiego ściągacza, będę musiał się z tym udać do mechaniora + geometria. Zamawiam 2 szt.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oczywiscie ze sa wymienne ale potrzebny jest do tego specjalny sciągacz .

mozna go zastapic opaska do tlumika - dzis to robilem