Skocz do zawartości

Kosze lamp przednich - wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do wymiany kloszy przednich lamp w moim e46 coupe.

Wymieniłem ostatnio kierunki i w porównaniu z nimi klosze wyglądają staro - mają jakieś mikropęknięcia na całej powierzchni szkła i do polerowania się to nie nada.

Komplet Bosch w ASO kosztuje 350 zł.

W związku z tym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów wymianiał coś takiego w e46, bo nie znalazłem na forum.

Chodzi mi dokładnie o to czy rozbierając lampy przednie nie rozszczelnię ich i nie będą parowały, czy trzeba zakupić uszczelki jakieś, bo te są jednorazowe itd.

Z góry dziękuję.

Titansilber metallic

http://img344.imageshack.us/img344/9427/328wp0.jpg

Opublikowano
Przymierzam się do wymiany kloszy przednich lamp w moim e46 coupe.

Wymieniłem ostatnio kierunki i w porównaniu z nimi klosze wyglądają staro - mają jakieś mikropęknięcia na całej powierzchni szkła i do polerowania się to nie nada.

Komplet Bosch w ASO kosztuje 350 zł.

W związku z tym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów wymianiał coś takiego w e46, bo nie znalazłem na forum.

Chodzi mi dokładnie o to czy rozbierając lampy przednie nie rozszczelnię ich i nie będą parowały, czy trzeba zakupić uszczelki jakieś, bo te są jednorazowe itd.

Z góry dziękuję.

Poszukaj informacji o montażu ringów, tam będzie opisane krrok po kroku jak rozebrać i złożyć lampe - kiedyś to znalazłem na forum.

Opublikowano

Wystarczy sam klosz. Nie potrzebujesz nowej uszczelki. Lampa nawet wielokrotnie rozbierana zachowywuje szczelnosc.

Cala wymiana jest banalnie prosta i zajmie ci nie wiecej niz 15 minut.

Najpierw zdejmujesz kierunkowskaz, nastepnie krotki plastikowy molding bezposrednio pod lampa, nastepnie uszczelke znajdujaca sie miedzy maska a lampa.

Caly klosz trzyma sie na zatrzaskach plastikowych z ktorymi nalezy sie delikatnie obchodzic bo latwo mozna polamac.

Pomocny bedzie szeroki plaski srubokret ktory wkladasz miedzy klosz a plastkiowy zatrzask delikatnie podwazajac do gory. W tym czasie dobrze jest druga reka popychac kloszw kierunku komory silnika aby troche zwolnic sile nacisku na zatrzaskach. :8)

Opublikowano
Super, dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź.

Titansilber metallic

http://img344.imageshack.us/img344/9427/328wp0.jpg