Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Koledzy problem jaki zaprząta moja głowę jest związany z lusterkiem od strony pasażera. Kupiłem w tamtym roku moje ukochane E39 530i 2002r. w Mpaku końcowe 7 z VINu GV 43247 i okazało się ze lusterko od strony pasażera nie składa się i ma problem z fotochromem. Obstawiałem że jest zapieczone łożysko i smarowanie pomoże lecz ku memu zdziwieniu okazało się że ktoś założył najuboższą wersję od anglika. Panowie lewe lustereczko jest w opcji FULL tzn.sterowane i składane elektrycznie, podgrzewane i fotochromatyczne oraz z funkcja pamięci. Wszystko śmiga jak trzeba fotochrom się ściemnia wraz z lusterkiem środkowym a reguluje do pamięci fotela. Po odkręceniu dolnej zaślepki tam gdzie znajduje sie czujnik krańcowy do lusterka dochodzi aż 15 przewodów: 2 na czujnik krańcowy, 2 na silnik, 2 na fotochrom, 2 do podgrzewania i chyba reszta czyli 7 na sterowanie. Teraz moje pytanie ponieważ muszę kupić prawe lustereczko również w opcji FULL aby moja BUNIA była w pełni sprawna , ile pinów musi być w lusterku pasażera ponieważ na allegro jest zatrzęsienie lusterek pomijając te angielskie .......ilość pinów zaczyna się od 5 to są te najuboższe....nie chcę bawić się w kupno i zwroty. Ma ktoś takie lustereczka i może podejrzeć u siebie jak to wygląda???? :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: . Z modułu w drzwiach wychodzi 12 pinów plus 2 przewody w kostce do fotochromu czyli 14...a co z tym 1 czyli 15???? Lusterko pasażera powinno sie opuszczać po włączeniu biegu wstecznego a większość lusterek 12 pinów i obawiam się ze któraś z funkcji nie będzie chodzić... Pomoże ktoś??? Jeżeli będzie potrzeba to będę zmuszony ściągnąć boczek z drzwi kierowcy i prześledzić jak szczegółowo idą przewody lecz zostawiam to na sam koniec..... :norty: :norty:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do lusterka kierowcy i pasażera dochodzi po 14 przewodów - sprawdź jeszcze raz ilość przewodów w wiązcę idącej do lusterka kierowcy.

Dla lusterka pasażera wygląda to tak

Fotochrom

Kolory przewodów

- biały z żółtym paskiem

- biały z zielonym paskiem

Składanie lusterka

Kolory przewodów

- biały z żółtym paskiem

- niebieski

- czerwony z niebieskim paskiem

- szary z brązowym paskiem

Podgrzewanie i pamięć

Kolory przewodów

- pomarańczowy

- szary

- czerwony

- zielony

- czarny

- brązowy

- biały

- różowy

Więc jak dla mnie powinieneś szukać lusterka 12pin z funkcją fotochrom.

pzdr

yaz

Opublikowano

Dzięki za info jest bezcenne.... Zamówiłem dzisiaj lustro z wkładem fotochromatycznym składane z pamięcią itd. 14 przewodów tj. tak jak pisałeś 12 przewodów od kostki plus 2 od wtyczki do fotochromu. Jak założę zdam relację co i jak i jeszcze raz policzę te przewody od strony kierowcy. Ludziska z aukcji na allegro również mówili że powinno być 14 ale tak na 80%. Dzięki za zainteresowanie tematem... :) :)

Witajcie lustereczko zamontowane :D :D :D Tak jak pisałem 14 przewodów: 12 przy kostce plus 2 przewody przy wsuwce do fotochromu. Pamięć działa, fotochrom, podgrzewanie, opuszczanie przy wstecznym biegu również. Jedyny problem okazał się ze składaniem ale wina jak ustaliłem leży po stronie trybu w mechanizmie napędzanym przez silniczek. Usterka polega głównie na tym rozkłada się wzór lecz składa się z małymi przestojami. Zestaw regeneracyjny już zamówiony więc i z tym się uporamy. Jeszcze raz policzyłem przewody w lusterku kierowcy pod spodem lusterka gdzie znajduje się czujnik krańcowy i jak w mordę strzelił jest 15 przewodów. Trzeba by rozebrać drzwi i zobaczyć ile odchodzi od kostki ale to może kiedyś policzę i dopiszę przy okazji ściągania boczku ale wydaje mi się że gdzieś musi być rozgałęzienie masy. Dodam że w lusterku od pasażera jest: 12 przewodów przy kostce i 2 na fotochrom czyli 14 a do lusterka wchodzi również 15 przewodów. Dla potomnych opiszę jakie kolory i po ile przewodów dochodzi do danego elementu. Więc:

1)SILNIK SKŁADANIA: dwa przewody

-czerwony z niebieskim paskiem

-zielony z brązowym paskiem

2)STEROWANIE: siedem przewodów

-brązowy

-pomarańczowy

-biały

-jasny różowy

-jasny niebieski

-zielony

-czerwony

3)FOTOCHROM: dwa przewody

-czarny

-fioletowy

4)PODGRZEWANIE: dwa przewody

-brązowy

-czarny

5)CZUJNIK KRAŃCOWY: dwa przewody

-niebieski

-biały z żółtym paskiem

Dzięki za zainteresowanie tematem ja dodałem również coś od siebie może kiedyś komuś się przyda. Pozdrowionka. :P :P :P :P