Skocz do zawartości

[zrzuty inpa] e39 530d proszę o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Proszę rzućcie okiem na poniższe zdjęcia.

Lista błędów (bo ni w ząb nie znam niemieckiego :( ) i korekcje wtrysków na zimnym i ciepłym silniku.

Co do korekcji, zastanawiam się, czy zwiększone stopniowo od roku o ok 1-1,5 litra /100 zużycie paliwa może mieć coś z nimi wspólnego.

Próby przelewowej nie mam na razie jak zrobić (ciepłego garażu nie mam, a już raz sobie złamałem trójnik...) pewnie na wiosnę zrobię.

Czy można po takich wskazaniach wstępnie zakładać potrzebę regeneracji któregoś wtrysku?

Z góry dzięki :)

a4dfb6ae27178937.png

52124b7067a36e7d.png

Na zimnym silniku (ok 5st na zewnątrz).

ec6534acbdbea376.png

Silnik ciepły (robocza temperatura - wskazówka w pionie po jeździe)

e21307e865cbc893.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz błąd układu świec żarowych, więc albo świece albo przekaźnik. Korekcje niejednoznaczne, zacznij od zalania na małą ilość paliwa w zbiorniku lm diesel spulung a najlepiej podepnij na krótko przy pompie progowej i obserwuj korekcje. Biorąc pod uwagę korekcje na rozgrzanym to zacząłbym od wtryskiwacza na 3 cylindrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki.

Patrzyłem na złe pozycje na logu błędów i nie widziałem tego najważniejszego o świecach. Myślałem, że powiązanie poniżej coś oznacza. Znowu się dowiedziałem czegoś o inpie :)

W zeszłym roku jak miałem kilka dni mrozy od -22 do -27 i auto dość niemrawo paliło (grzałem zazwyczaj dwa razy, a przy ujemnych temp. tankuję statoila miles plus) to myślałem o wymianie świec bo drogie nie są, ale skutecznie mi mechanicy to odradzają strasząc, że się zerwą i koszt będzie kosmiczny :(

Od ok pół roku dolewałem co 2-3 tankowania k2 diesel, ale jak zdążyłem poszukać, to środek który proponujesz też ma wiele dobrych opinii. Jutro zaleję. Mam jakieś pół baku więc chyba będzie ok :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zalej na rezerwie, zrób 40-50km i dopiero zatankuj, na pół baku może nie być szału. Najlepiej wpiąć się na krótko jak pisałem. Zmień mechaników, wykręcanie na gorącym silniku, z wyczuciem te które stawiają opór i nie ma problemu, to nie cdi mercedesa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.