Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dosłownie przed chwilą miałem sytuacje, że w moim E39 zaczęły palić się światła mijania i postojowe. Co w tym dziwnego? A to, że stało się to nagle, bez ingerencji osób trzecich. Szybko wybiegłem zobaczyć co się dzieje, otworzyłem drzwi od kierowcy, w środku siwo, pełno dymu, jakby ktoś spalił paczkę papierosów, ale tylko z przodu samochodu. Pierwsze co oczywiście zrobiłem, to odłączyłem akumulator, a później z latarką szukałem pod deską rozdzielczą jakichś popalonych kabli i niestety, albo stety nic nie znalazłem. Czy może być za to odpowiedzialne zwarcie w klapie bagażnika? To jest pierwsze co mi przychodzi do głowy, ponieważ mam przerdzewiałą klapę i czasem jak popada mocna ulewa (naprawdę mocna), to nie świecą mi się żarówki z prawej strony, ale tylko na klapie rzecz jasna. Osobiście nie wydaje mi się, aby to mogło być przyczyną, ale szukam poszlak wszędzie. Może ktoś z was miał podobny problem i jest w stanie pomóc nakierować na przyczynę? Obecnie samochód stoi pod domem, klemy od akumulatora odłączone i czeka do końca świąt, żeby zawieźć go na lawecie do jakiegoś elektryka, ale w tym czasie będę prawdopodobnie szukał przyczyny.

Pozdrawiam

Opublikowano
Szczerze wątpię, żeby to była wina zwarcia w klapie, tym bardziej, że dym był z przodu samochodu, w okolicach deski rozdzielczej od strony pasażera. Zapomniałem wspomnieć, że objawy były takie, jakby był włączony zapłon, zegary był podświetlone i radio włączone. W środę prowadzę samochód do elektryka, może dojdzie co było przyczyną. Mam tylko nadzieję, że straty nie są duże i koszt naprawy nie będzie astronomiczny.
Opublikowano
Droga zabawa z tym modułem LCM? Czy uszkodzenie tego modułu objawiałoby się też tym, że pojawia się zasilanie radia i zegarów? Może głupie pytania, ale jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o elektrykę samochodową.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
LCM odpowiada za całe oświetlenie auta, wyjmij, go zobacz czy jest suchy i daj go jakiemuś elektronikowi, niech oceni czy uda się naprawić, jak tak to problem z głowy i pewnie coś z przedziału 50 a 100,- zależy jak ceni swoją pracę :wink: wymiana też nie jest bardzo kosztowna, poszukaj na portalach ile kosztują takie jak Twój, trzeba pamiętać o zmianie numeru vin oraz przebiegu w nim.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki za podpowiedź, powiem elektrykowi, żeby sprawdził to w pierwszej kolejności. Jak tylko usterka zostanie usunięta powiem co było przyczyną, moduł LCM czy może coś innego. Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Szybkie pytanie, czy moduł LCM z E39 bez ksenonów podejdzie do E39 z ksenonami? Oba przedlifty, nawet rocznik ten sam, a nie mogę znaleźć nigdzie w okolicy modułu od wersji z ksenonem.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Temat do zamknięcia, usterka naprawiona, zapomniałem napisać wcześniej. Ostatecznie okazało się, że moduł został zalany wodą, bo szyberdach był nieszczelny i woda leciała po słupku A. Obie usterki naprawione.