Skocz do zawartości

Przedmuchiwanie silnika podczas zmiany oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Spotkałem sie już kilka razy, kiedy po spuszczeniu oleju z silnika gość przedmuchiwał sprężonym powietrzem ( przez wlew oleju w silniku ) sam silnik twierdząc, że w ten sposób lepiej zlecą resztki starego oleju. Co Wy na to ? Można tak bezpiecznie dla silnika zrobić ? Warto ?
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
UP. Czy na prawdę nikt nie spotkał się z taką sytuacją podczas wymiany oleju ?!
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
Rozmawiałem prywatnie z serwisantami BMW. Nie powinno się tego robić. Dziekuję za wszystkie odpowiedzi :evil:
Opublikowano
A uzasadnili to jakoś ???. Bo wiadomo ze oni nawet nie maja czasu na to żeby czekali aż olej spłynie do ostatniej kropli :D
Opublikowano
A uzasadnili to jakoś ???. Bo wiadomo ze oni nawet nie maja czasu na to żeby czekali aż olej spłynie do ostatniej kropli :D

Uzasadnienie było dla mnie zbyt skomplikowane... ale to moi znajomi i byłem u nich prywatnie.

• 7 lat później...
Opublikowano
W dniu 23.12.2017 o 16:48, marton4 napisał(a):

A uzasadnili to jakoś ???. Bo wiadomo ze oni nawet nie maja czasu na to żeby czekali aż olej spłynie do ostatniej kropli 😄

W sumie nic w tym trudnego. Na przykładzie wymiany uszczelki pokrywy zaworów w e46 m54b22- po zdjęciu owej pokrywy i rutynowym przedmuchu sprężonym powietrzem, od wewnętrznej strony oderwało się sporo drobnych ale twardawych grudek. Trudno powiedzieć, czy to spieki oleju  powstałe w wyniku eksploatacji,  czy może jakieś zmielone resztki starej uszczelki. W każdym razie,  gdybym dmuchał kompresorem na założonej pokrywie, ten syf wylądowałby w silniku. W tym wypadku pokrywa trafiła do myjki ultradźwiękowej, a potem z powrotem na silnik.

To oczywiście stare auto, ale moim zdaniem świeży olej  lub/i/ewentualnie płukanka wystarczająco dobrze czyści silnik. Nie widzę potrzeby czyszczenia strumieniem powietrza.