Skocz do zawartości

M54B30 Zaczął dziwnie pracować - drga podczas dodawania gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze świeżo zakupioną e46 330i. Przywiozłem ją z Niemiec z uszkodzoną skrzynią. Obecnie już jest skrzynia założona i wszystko było ok jak stałem w garażu. Wyskoczył jakiś check ale silnik pracował równo. Natomiast dzisiaj pojechałem na myjnie i wracając stałem u znajomego jakiś czas. Samochód sobie pracował bez problemu, a podczas dodawania gazu nagle zaczął drgać i zaświecił się check, a zaraz za nim zaświeciła się trakcja i kontrolka z wykrzyknikiem na żółto.

Teraz jak zgaszę i chce zapalić to jakoś tak niechętnie ale odpala i podczas wkręcania na obroty drga w pierwszej fazie - tak do 2 tys, a później już jest ok do samego odcięcia.

Jest kilka błędów i teraz będę wdzięczny za wszelką pomoc i gdzie szukać przyczyny.

e46_1.jpg

e46_2.jpg

e46_dsc.jpg

e46_lambdy.jpg

e46_lambdy2.jpg

e46_lambdy3.jpg

Po skasowaniu błędów od ręki wyskakują te błędy

e46_statischer.jpg

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik położenia wału i zawór odpowietrzający zbiornik. Sprawdź wtyczkę, piny konektory i wiązkę czujnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej wymiana, ale możesz próbować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Samochód po postoju w garażu i wymianie tego zaworu odpowietrzającego nie pokazuje checka na desce, ale odpalił i wszystko gra, nie ma tego co wcześniej. Chociaż moim zdaniem delikatnie coś mu dolega.

Dodam, że stałem w garażu do nagrzania silnika i pojawiły się błędy lambdy:

e46_m54.jpg

e46_m544.jpg

e46_m5444.jpg

e46_m54444.jpg

Po wykasowaniu zaraz pojawił się tylko ten błąd:

e46_silnik.jpg

Czy lamby będą świrowały od czujnika położenia wału? No i ten ostatni błąd jest inny niż wcześniejszy, to dalej czujnik położenia wału?

W którym miejscu w ogóle jest czujnik w tym silniku?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz masz błąd czujnika wałka rozrządu po stronie wydechu. Te 4 pierwsze oznaczają zły skład mieszanki, która jest zbyt bogata, sprawdź szczelność dolotu. Szczególnie przy filtrze powietrza, bo demontowałeś jego obudowę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jutro po robocie sprawdzę dolot. Trochę dziwne w takim razie jest to, że wcześniej czujnik położenia wału, teraz czujnik wałka rozrządu. Sprawdzę dolot i się odezwę ;) Kolejny raz dzięki za wskazówki :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Objawy bardziej pasują do czujnika położenia wałka a nie wału, sprawdź wtyczki i piny w obu miejscach najlepiej albo na razie obserwuj i zobacz co wróci, do wydechowego jest łatwy dostęp więc spokojnie możesz to zrobić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mam oba czujniki w garażu (chociaż nie wiem czy sprawne), to może zacznę od wymiany czujnika wałka i wtedy zobaczę co pokaże komputer.
Opublikowano

Wymiana czujnika walka nic nie pomogla.

Jezeli chodzi o dolot to moim zdaniem wszystko jest ok.

Zaczynam rozkladac rece. Jak widze gdzie jest czujnik walu to juz mnie telepie. Jak go wyjac? Przeciez tam ledwo idzie reke wlozyc.

Dodam, ze caly czas po odpaleniu na zimnym samochod chodzi nierowno i czuc, ze cos mu dolega.

Zastanawialem sie nad swiecami i cewkami.

Opublikowano

Sa 2 czujniki walak, ktory wymieniales?

O co chodzi z tym ze auto chodzi nie rowno na zimnym? Chodzi tak przez pierwsze 2/3 min zlapie lekko temp. I mu przechodzi?

Pytanie jeszcze takie czy jest lpg?

Opublikowano

Wymienilem czujnik wedlug wskazan kolegi wyzej czyli ten od strony wydechu.

Po odpaleniu czuc po prostu w kabinie, ze kuleje silnik. Delikatnie drga, jak sie nagrzeje to tez moim zdaniem nie jest tak jak byc powinno, bo mialem kiedys 530i i pracowal tak pieknie, ze mam porownanie.

Samochod nie ma lpg.

Opublikowano

Nie pamietam ktory jest wydechowy.

Czujniki te mialy to do siebie ze gdy je odkreciles przemyles zmywaczem widac bylo mikropekniecia na nim i juz bedzie zly mimo ze nie wyrzuca bledu.

Wywala ci caly czas blad mieszanki na ob6ydwu bankach?

Opublikowano

Dzisiaj nie podłączałem komputera, ale z ciekawości wyjąłem cewki i świece.

Tak wyglądał klucz po wykręceniu świecy od ściany grodziowej.

IMG_20171224_133715.jpg

Generalnie świeca pływała w oleju.

Obstawiam walniętą uszczelkę pokrywy zaworów, bo widać, że olej leci od góry i spływa do świecy.

Dodatkowo w tych silnikach jakie są zalecane świece? Coś mi świta, że dwu albo czteroelektrodowe, a były zamontowane jednoelektrodowe.

Opublikowano

LPG na pewno tutaj nie bylo, bo brak sladow i samochod osobiscie przywiozlem z Niemiec.

Pytanie czy zalana swieca moze wywalac takie bledy?

Teraz musze czekac do srody zeby zlozyc samochod, bo trzeba zdjac pokrywe wymienic uszczelke i dac swiece jakie powinny byc.

Opublikowano

Oczywiscje ze moze dawac bledy, raz ze swiece sa nieodpowiedbue a dwa swieca zalana olejem nie ma odpowiedniej iskry

A jak bedzie ostatecznie zobaczysz, rzeczy powyzej i tak musisz zrobic

Opublikowano

Trochę mi zeszło z tymi wymianami i powiem tak - wymieniłem świece na właściwe, wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów, wymieniłem termostat, podmieniłem cewki na inne, bo też miałem z innego silnika, podmieniłem wszystkie czujniki - oba wałków i jeden wału, no i niestety dalej jest nie tak ...

Został ten błąd ...

e466666666.jpg

Silnik jak jest zimny ewidentnie pracuje jakby delikatnie kulejąc, bo czuć po karoserii i słychać delikatnie (jestem dosyć przewrażliwiony na tym punkcie), natomiast po rozgrzaniu pracuje idealnie, jak odpalam na rozgrzanym to dosłownie przez sekundę czuć delikatne kulenie i dalej jest super.

Brak pomysłów ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błąd pojawia się od razu po zapłonie czy dopiero po odpaleniu? Masz napięcie na wtyczce?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Stałem chwilę na włączonym zapłonie i błąd się nie pojawił, odpaliłem i błąd jest.

Także moim zdaniem tylko podczas pracy pojawia się błąd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to być wina vanosa lub jego ustawienia, myślę, że to co mogłeś zrobić sam to już zrobiłeś, teraz czas na kogoś kto to właśnie sprawdzi. Jeszcze dla pewności, że to nie to możesz wyczyścić i zamieniać elektrozawory vanosów, ale wtedy raczej byłby inny błąd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potrzebujesz kogoś kto ma blokady i kiedyś to już robił. Z ciekawości spróbuj odpalić auto z wcześniej wciśniętym pedałem gazu i daj znać czy jest lepiej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL