Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Drodzy Koledzy i Kolezanki oczywiście jeżeli takie sa, mam pytanie - nowe X5 2.5 d silnik, przejechałem 15kkm a do wymiany oleju wyswietla się jeszcze 10kkm. Strasznie dlugi interwal! Czy jest sens wymienić olej na nowy teraz bez kasowania wskazan komputera ponieważ mam oczywiście pakiet incusive chyba plus i repair. Doradzcie proszę??? i jaki olej oczywiście? :D :D :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wymieniam dodatkowo pomiędzy przeglądami. Oryginalny olej i filtr BMW żeby nikt się nie czepiał.

Olej kupowałem na alledrogo od "kolegaberlin".

Opublikowano

Ja zawsze wymieniam po 10 Max 15 tys. a następny wg. Wskazań !

Olej to Shel 5w30 filtr oryginał i nie kasuj inspekcji ! ;)

Opublikowano
Ja wymieniam jeszcze częściej (5 tys mil), ale jeżdżę wyłącznie po mieście (głównie raczej stoję w korkach) :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej to Shel 5w30 filtr oryginał i nie kasuj inspekcji ! ;)

Czytałem w innych wątkach, że olej BMW to wprawdzie Shell ale robiony wyłącznie dla BMW i niedostępny pod marką Shell.

Różnica w cenie niewielka więc może lepiej lać BMW?

Opublikowano

Znając życie to jest zwykły Shell firmowany jedynie przez BMW, znaczek na opakowaniu podnosi tylko cenę.

Tak robią wszyscy (Audi, Mercedes,etc) w Stanach np. nieco droższe są paliwa i oleje firmowane znaczkiem bardzo popularnej tu serii wyścigów NASCAR...

Nie wierzysz chyba,że Shell specjalnie dla BMW wybudował rafinerię ? :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wierzysz chyba,że Shell specjalnie dla BMW wybudował rafinerię ? :wink:

To trzeba od razu budować rafinerię by wyprodukować dedykowany olej?

Miałem kiedyś samochody marki Rover i tam był np. dedykowany olej do skrzyni biegów (i mostów). Żaden zamiennik się nie sprawdzał. Pojawiały się zgrzyty, problemy z "wchodzeniem" biegów, itp.

Niby katalogi podawały odpowiedniki ale to nie było to samo.

Opublikowano
Wszystko się zgadza, raczej chodzi mi o to, że w opakowaniu ze znaczkiem producenta samochodów niekoniecznie znajdziemy najlepszy dla nas produkt.