Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem BMW e90 318d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w tytule mam problem z ogrzewaniem w bmw e90 raz grzeje że wszystkich zazwyczaj rano potem przestaje albo wieje z jednego lub 2 wylotów cieplawe powietrze czasem jak na dłużej wyłączyłem ogrzewanie to na chwilę pomagalo . Co robić?
Opublikowano
  • Autor
Dodam że zauważyłem że jak wieje ciepłe powietrze i przełączam na zimne to leci zimne a jak na ciepłe to ciepłe i tak z obu stron ale z prawej wyraźnie jest słabsze ogrzewanie więc klapy powinny działać . Włączyłem nawiewu na max i ciepło się bardziej zmniejszyło a ż lewej kratki daje jak narazie gorące co to może być?
Opublikowano
Sprawdź poziom płynu chłodniczego i czy nigdzie nie wycieka, bo objawy wskazują na zapowietrzony układ
Opublikowano
  • Autor
Nowy płyn nowy termostat układ sprawdzony węże od nagrzewnicy oba gorące
Opublikowano
  • Autor
Pompa wody też pompuje bo widać leci ciurkiem. Słyszałem że panel lubi robić takie cuda spróbuje podmienić jak gdzieś trafię na taki . Co jeszcze może być przyczyną?
Opublikowano
W E90 na przednim prawym nadkolu(stojąc przodem do samochodu) znajduje sie jeszcze dodatkowa pompka elektryczna odpowiadająca za ogrzewanie wnętrza. Sprawdzałeś czy działa? Dochodzą do niej dwa węże.
Opublikowano
  • Autor
To jest jeszcze jedna po za tą od strony kierowcy pod maską? Bo u mnie jest pod maską taka mała i od niej wąż idzie do nagrzewnicy i przez nie przechodzi gorący płyn
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W E90 na przednim prawym nadkolu(stojąc przodem do samochodu)

Hehe w aucie jest tylko jedno prawe nadkole i jest ono z prawej strony auta z pozycji siedzącego w aucie :8)

Krsitoe90 koledze chodziło zapewne o to samo :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Chyba się nie zrozumieliśmy nie chodziło mi że jestem drugie nadkola tylko źle zrozumiałem myślałem że jest ukryta nad nadkolem a jak się otworzy maskę to jest na wierzchu hehe i zarówno wąż który jest Z jednej jak i z drugiej jest gorący i w nagrzewnicy oba też :D
Opublikowano
  • Autor
Dodam też że błędów brak
Opublikowano
  • Autor
Teraz sprawdziłem pompę elektryczną pracuje
Opublikowano
  • Autor
Zauważyłem że na zamkniętym obiegu zaczyna mocniej wiać i po dłuższej chwili daje gorące. Więc obstawiam na przytkana nagrzewnice za mały przepływ i zimne powietrze z zewnątrz ja studzi. Co o tym myślicie?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
2 miesiące nikt nawet nie odp co za forum ... trzeba szukać pomocy gdzie indziej ...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Moze komus sie przyda. częste powody problemów s ogrzewaniem w E90 t orozkodowanie sie klapek nagrzewnicy. Wystarczy zrobić reset. ale to już potrzebna INPA lub ISTA.

Ista... po sprawdzeniu auta klikamy na sterownik IHKA-->wywołaj SG---> Funkcje sterowników----> resetuj ustawienia. wtedy klapki sie ustawią i ogrzewanie działa jak nówka. pół roku z tym walczyłem,nowe czujniki ,termostaty , nagrzewnica.... a wystarczyło klapki zaprogramować.

jak INPĄ to nie wiem. Wiecej Iste ogarniam. Pzdrawiam :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie mam inny problem z ogrzewaniem w BMW 318 d z 2008 r otóż gdy nastawiam temperaturę np 20 stopni i nawiew tylko na szybę i na tył na pasażerów ogrzewanie po chwili nie działa to znaczy z tyłu grzeje bardzo ładnie lecz na szybę wieje złamanym ciepłym powietrzem gdy kliknę z 20 np 21 stopni nadal załączy się na chwilę ciepłe na szybę i po chwili wieje chłodem nawie na stopy i twarz działa bez zarzutów może ktoś mi pomóc co

może być przyczyną tej usterki ?