Skocz do zawartości

Bmw 335i. Temperatura oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zagadnienie techniczne, pacjent to BMW 335i 2006r, wersja USA.

Środek skali temperatury to 250 F, a mój sIlnik nagrzewa się do 270-280 F (w miescie, w trasie przy spokojnej jeździe w granicach 270, ale raz w Niemczech przeoczyłem temperaturę i silnik przełączył s-ę w tryb awaryjny)

Byłem z tym 2 razy w ASU Bavaria Mators w Wawie i najpierw stwierdzili, że się nie przegrzewa poza środek skali (250F), ale nie zgodziłem się z tą opinią i nie odebrałem auta. Później przeprowadzili testy w czasie jazdy i faktycznie przyznali, że silnik się nagrzewa do 270-280F, ale termostaty dzialają poprawnie, komputer nie pokazuje żadnych bledów i że to jest normalne w tym modelu. Zaznaczyli też, że mam wskaźnik w stopniach F, a nie w C i taka temperatura, jak jest u mnie, przy wskaxnikach w C jest na środku skali.

Jutro mam niby odebrac samochód.

Ale mam wątpliwości.

Bo jak w necie popatrzyłem na liczniki wersji US i EU, to tak:

środek skali w US: 250F EU: 120C

Po przeliczeniu 250F = 121,1C czyli raczej się zgadza. Środek, to środek, nie zależnie od wersji :)

Dla wersji EU 280F = 137,7C, więc mniej więcej 2 kreski w prawo od środka.

No i wreszcie pytanie do posiadaczy 335i, nie zaleznie czy USA czy EU - jaka macie temp pracy silnika i co sądzicie o tej sytuacji?

http://images68.fotosik.pl/367/113fbbf3940b185fgen.jpg
Opublikowano

Chodzi Ci o temp oleju, tak ?- jeżeli tak to

po zmianie na Mobil 1 0W40 New Life żeby przekroczył 120 st muszę niezle upalac auto...

Szybka jazda i tryb sportowy skrzyni a na zewnątrz temp 33 st C i mam 120 st.

Przy upalaniu 130 st.

Opublikowano

Więc pokolej:

Temperatury są dwie: oleju i cieczy chłodzącej. Ta o której piszesz (do ktorej mamy wskaźniki pod obrotomierzem) to temperatura oleju.

Przy normalnej jeździe mam 105-110 stopni (tylko że ja mam nową chłodnicę oleju w niestandardowym miejscu) w korkach 115 stopni, na nurburgringu 139 stopni, podczas "killowania" - 120-130 stopni max.

Wcześniej te wartości były o średnio 10 stopni wyższe (na standardowej chłodnicy oleju)

Moc i tryb awaryjny jest odcinana przy 149 stopniach, masz chłodnice oleju? Ja jadąc 250-280 przez 20-30 kilometrów nie osiągnąłem więcej niż 130 stopni.

Druga rzecz to temp cieczy: (dostępna w ukrytym menu punkt 7.)

Tam mamy coś takiego:

90-95 stopni - jazda autostradowa

95-104 stopnie umiarkowana jazda miejska - optymalna temperatura pracy

108 stopni tryb eco

121 stopni zolty alarm redukcja mocy

124 stopnie czerwony alarm prawie calkowita redukcja mocy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi!

Miałem na myśli temperaturę oleju, czyli wskaźnik pod obrotomierzem. Czyli tak jak podejrzewałem, nie jest to normalne, że mam cały czas wychylony o 2-4kreski, czyli do temp. 270-280F, a czasem nawet 290F. (132-143C).

I co mam z tym zrobić, skoro w ASO twierdzą, że to normlane i że po przeliczeniu F na C wskazówka byłaby po środku skali...

Wygląda na to, że chcę mnie po prostu spławić, bo z jakiegoś powodu nie mają ochoty dłubać przy samochodzie...

http://images68.fotosik.pl/367/113fbbf3940b185fgen.jpg
Opublikowano

Zrób zdjęcie komory silnika to Ci powiem czy masz chłodnice oleju. (możesz też sam sprawdzić) sprawdź czy koło filtra oleju masz dwa węże idące w stronę prawego przedniego nadkola i schodzące w doł, jak tak:

- masz chłodnice oleju a temperatura która osiągasz jest problemem i na 100% nie jest normalna (zły olej, padnięty termostat olejowy, inne: gorsze problemy...)

jeśli podczas jazdy autostradowej (140-180) osiągasz więcej niż 135 stopni toto w ogóle nie jest normalne i ASO możesz olać... - to nie te czasy gdy w aso pracowali specjaliści którym można było ufać.

Dziś do aso warto pojechać na naprawę gwarancyjną lub jak się ma darmowy pakiet serwisowy a i też najlepiej patrzeć na ręce.

jeśli nie masz chłodnicy oleju:

- to temp jest OK, ale czym prędzej zainstaluj chociaż oryginalną chłodnice oleju ;)