Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Wymieniłem świece bo 4 nie grzały i na 3cim cylindrze,świeca była cała zalana olejem silnikowym i nie gwint a grot grzewczy.Auto nie bierze oleju ani nie kopci,a nie mam dpf.Reszta świec sucha jak pieprz. Czy to uszczelniacze zaworowe czy cos? Auto ma 187tys km w 100% pewne,od pierwszego właściciela,kupione z serwisu bmw.Inna opcja to olej z klapy w kolektorze,bo ośka przepuszcza a jest akurat na tej wysokosci,i zanim wyjalem swiece to je luzowałem wiec z gniazda mógł

spłynąć na świece?Jakieś pomysły?

Link do zdjęcia świecy

https://zapodaj.net/5a3bea98267f0.jpg.html

Opublikowano
Moim zdaniem to musiało być trochę oleju w gnieździe od góry i upaćkała się przy wykręcaniu. Żeby tak była zalana to nie możliwe bo olej by się wypalał z niej przy pracującym cylindrze nie była by tak mokra a ona cala jest brudna
Opublikowano
Jakie ma palenie ?? ładnie chodzi czy przerywa na wyższych obrotach ??

Spalanie w normie,idzie dobrze,linniowo.Obroty lekko faluja z rana,ale jest 6°c i 4 świece nie grzaly.Tak pomyślałem na spokojnie i nie ma takiej opcji,zeby świeca była tak ubrudzona w oleju ,bo gdyby choc trochę oleju było w komorze spalania to by kopcił jak głupi a nie mam dpf wiec na pewno bym zobaczył..Nie potrzebnie sieje panikę ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na sucho odkręcałeś czy zalewałeś jakąś miksturą przed i w trakcie odkręcania? Ja te które zalewam, bo nie chcą puścić albo ciężko idą to wychodzą też mokre, może nie tak bardzo jak ta Twoja, ale też.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wykrecalem na ciepłym silniku i wyszły pięknie,choć przy jednej rece mi drżały ;-) Dzis skończyłem i niestety wciąż błąd świec,ale tylko na 1 i 2 cylindrze a wczesniej na 1,2,3,4.Ale auto teraz pięknie pracuje i odpala. Co do oleju to musiał być w gnieździe świecy,nie ma innej opcji.Jak pada sterownik to pokazuje błąd wszystkich świec?kurde juz kolejny raz nie chce mi się ściągać kolektora,żeby sprawdzić czy jest napięcie na.1 i 2 cylidrze.Zostawie sprawe do wiosny :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma reguły, czasem jest błąd wszystkich świec a czasem jednej lub dwóch, zależy który "drucik" puści :wink: sporo mechaników wykręca na zimnym lub ledwo letnim, więc nie zawsze jest tak różowo i są przypadki zerwania a jak ktoś długo jeździł ze spalonymi świecami to te, które nie grzały bardzo często stawiają opór nawet gdy robi się to na gorącym silniku, info z autopsji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
I o taką odpowiedź mi chodziło.Czyli zamowie sterownik :) myślałem,że jak pada to od razu cały.Odkrecalem na ciepłym,bo tyle wyczytałem z Internetu.Zawsze robiłem to na zimnym,ale strach przed urwaniem był dość duży.Mieszkam w Holandii i jakby sie urwała to tylko laweta do PL 300€ plus naprawa, no i koszty transportu w obie strony.Dlatego jestem mega happy,że się udało :)