Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam dziwny problem auto ostatnimi czasy zaczęło mi brać dość dużo oleju tzn na 16500 km zeżarło mi 3 litry oleju dodatkowo w kabinie czuć jakby spaliny. Wiem, że może być wiele przyczyn ale wydaje mi się, że najbardziej winna może być Turbosprężarka nie wiem czy mam rację ale proszę o opinie w temacie. Dziękuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjmij intercooler i zobacz ile jest w nim oleju, sprawdź luz na turbinie, nie masz wycieków (pokrywa zaworów, podstawa filtra oleju, miska olejowa, o-ring bagnetu)? Odma kiedy była zmieniana?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wyjmij intercooler i zobacz ile jest w nim oleju, sprawdź luz na turbinie, nie masz wycieków (pokrywa zaworów, podstawa filtra oleju, miska olejowa, o-ring bagnetu)? Odma kiedy była zmieniana?

Właśnie z tą Odmą to też może być to ponieważ za mojego użytkowania odma nie była wymieniana a przejechałem aktualnie tym autem 60 tys km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień kompletną odmę a jak turbina jest okopcona to szukaj nieszczelności.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wymień kompletną odmę a jak turbina jest okopcona to szukaj nieszczelności.

Chodzi o nieszczelności Turbiny? bo znajomy mechanik, który sprawdzał mi turbinę przy okazji wymiany oleju i filtrów powiedział właśnie, że turbina jest rozszczelniona i pasuje ją zregenerować ale chcę się jeszcze upewnić. Więc chyba pasuje zregenerować Turbinę oraz wymienić odmę. Tak jak pisałem auto dziwnie zaczęło brać olej ostatnimi czasy i czuć spaliny w kabinie. Dodam, że ja na tej Turbinie przejechałem 60 tys a kij wie ile jeździł wcześniejszy właściciel.

Opublikowano
Witam. Nie chce wprowadzać nikogo w błąd bo nie jestem pewien na 100% ale czy w tych silnikach odmy sie nie wymienia?? tylko czyści i ewentualnie wymiana uszczelek bo nie ma tam żadnego filtra który mogłby sie zapchac tak jak to było np w e46. Sam posiadam ten silnik i tylko czyściłem i wymieniłem uszczelki bo filtra nie ma, tylko kanaliki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Nie chce wprowadzać nikogo w błąd bo nie jestem pewien na 100% ale czy w tych silnikach odmy sie nie wymienia?? tylko czyści i ewentualnie wymiana uszczelek bo nie ma tam żadnego filtra który mogłby sie zapchac tak jak to było np w e46. Sam posiadam ten silnik i tylko czyściłem i wymieniłem uszczelki bo filtra nie ma, tylko kanaliki

w N47 się nie wymienia a w M47N2 jak najbardziej, czasami membrana nie działa poprawnie

Opublikowano
No to dałes mi do myslenia. A to dlatego ze jak czyściłem moja to koło odmy było troszke oleju tak moze z 1 łyzka stołowa i dlatego wymieniłem uszczelki bo były twarde i myślałem ze to ich wina ale widze ze znów troche jest. Czy to moze być odma?