Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

ostatnio sprzedalem moja E34 525iX i szukam nastepnego bolida ze stajni BMW :D

interesuje mnie wylacznie E34 podobnym motorem jak mialem, lub tez E32. aktualnie mam na oku jedna 735, zreszta ogloszenie jest wystawione na klubowej gieldzie. i w zwiazku z tym, ze zamierzam sie wybrac poogladac dokladnie ta siodemke, mam kilka pytan.

pierwsza sprawa dotyczy spalania. zalozenie jest takie, ze auto ma/lub bedzie mialo gaz (rocznie zrobie nim do 50tys km). Przekopalem forum i w postach rozbieznosc dot. spalania jest bardzo rozna. wzialem wiec i zainwestowalem 6orzelkow we wczorajsza autogielde i podzwonilem troche po ogloszeniach, pytajac min o ta kwestie. w wiekszosci wlasciciele motorow 3,0 i 3,5 (R6) twierdzili, ze w trasie to max 15l (do 160kmh), w miescie ok 17.

czy te motory z dobrze wyregulowana instalacja rzeczywiscie tyle pala? czy ktos mnie oklamal?

moja 525 (automat 4x4) palila w miescie max do 16, w trasie ok 13,5-14, wiec spalanie siodemki w trasie (trasa bedzie stanowila 75% jej przebiegu) jest dla mnie kwestia do przyjecia. czy przy normalnej jezdzie w miescie (ja nie szaleje autem, lubie jezdzic szybko, ale w miescie to przeciez bez sensu) zejde do ok 17-18l gazu? (interesuje mnie odpowiedz dla okresu wiosna-jesien, bo wiem ze w zimie to bedzie inaczej :( )

druga sprawa, to kwestia czesci. z tego co sie orientuje ogolnie uzywanych czesci mechanicznych jest mniej niz do E34, a jak wyglada ich cena? koles pracujacy w sklepie z nowymi czesciami powiedzial mi, ze do E32 wiekszosc podzespolow typu klocki, tarcze, jakies tam gumy do zawieszenia sa w podobnych cenach jak do E34. sadze ze i z zawieszeniem powinno byc podobnie, choc w mojej piatce, z nietypowym zawieszeniem 4x4 z cenami czesci byla masakra, bo wszystko z zawieszenia, a takze nawet klocki czy tarcze byly 2x drozsze niz do standardowego modelu, i zero zamiennikow.

sprawa nr 3 to silnik. czy rzedowe szostki 3 i 3,5 litra to udane jednostki? ogo nie twierdzi sie ze tak. jak pracuja na gazie? na co zwrocic uwage przy kupnie?

pytanie kolejne dotyczy skrzyni. w modelu ktory bede ogladal jest manual, chociaz wolalbym automat. w piatce mialem 5stopniowy automat, jakie skrzynie (ilu stopniowe) wystepuja w siodemkach z rocznika 88-91?

nastepnie: dotyczy numerow. czy numery nadwozia, ewent jakies inne specjalne oznakowanie mozna gdzis znalezc dodatkowo? np pod siedzeniami, na klapce od bezpiecznikow od wewnatrz itp? tak zeby dobrze sprawdzic sobie auto przed kupnem.

i juz ostatna moja prosba. zerknijcie prosze tutaj: http://filippl.webpark.pl/

i napiszcie, co sadzicie na podstwie zdjeci i opisu. na podstawie telefonow wykonanych do wlascicieli siodemek z gieldy, gratki, allegro, tradera itp wiem jedno-cena za ten rocznik jest wygorowana, ale jesli auto jest w kraju od niespelna dwoch lat, jest zadbane, i co wazniejsze-bezwypadkowe, i jego stan nie budzi zastrzezen, to chyba warto wydac takie pieniadze, gdyz zwroci sie to w codziennym uzytkowaniu?

a na podstawie rozmow telefonicznych moge napisac, ze co drugie auto nie posiadalo wyczerpujacej dokumentacji-typu odprawy celne, udokumentowany przebieg, katra pojazdu itp. wiec jak mam wydac 15tys i pozniej co troche naprawiac jakies niespodzianki, to chyba lepiej zaplacic wiecej za cos pewniejszego.

myslalem tez nad sprowadzeniem czegos zza zachodniej granicy, ale z lektury mobile.de wynika, ze nie bardzo sie to kalkuluje. chyba z racji tego, ze to dobra auta, nie ma ich za duzo w ogloszeniach, a ceny tych ktore sa oferowane sa zbyt duze, zeby oplacalo sie je sprowadzac.

min od Waszych odpowiedzi w duzej mierze bedzie zalezalo, czy po E36 i E34 przyjdzie pora na E32? odpowiedz miejmy nadzieje juz wkrotce 8)

pozdrawiam

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

i napiszcie, co sadzicie na podstwie zdjeci i opisu.

No mnie ta siodemka rzuciła na glebe całkowicie. :shock: :shock: :shock:

Jeżeli ten samochod jezdzi dokladnie tak, jak wyglada na zdjęciach, to jest to okazja, jaka zdarza sie raz na milion lat. Powaznie. I chociazby z tego względu auto jest warte obejrzenia.

Kurcze, teraz to się tak napalilem, ze zaluje, ze a z kupnem nowej Beti musze czekac az do pazdziernika.

Reasumujac: Stary, spiesz sie, bo ktos kto w miare szybko kliknie linka, moze Ci ja sprzatnąć sprzed nosa :!: :!: :!:

P.S. Ja, gdy kupuje samochod i dzwonie do sprzedawcy w sprawie kupna, staram sie go ocenic po jezyku jakiego uzywa. Jezeli zaczyna robic wstawki typu: "panie, auto chodzi jak burza, stan brzytwa, papcie pali tak mocno, ze przez 5 minut nie widac nic przez mgle..." albo "panie, lecialem wczoraj 240 po polnej drodze i nic nie trzęsło...." to momentalnie daję sobie z taka oferta spokoj. To taka moja mała refleksja :wink:

Życze udanych łowów!

Pozdrawiam.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

witam zgadzam się w 100 %z moim przedmówcą . Autko na fotkach wyglada naprawdę świetnie . i radzę sie pospieszyć bo ktoś może być szybszy i bardziej zdecydowany.

Sam bym ją chetnie zakupił ale zanim bym sprzedał swoją e-36 to ślad po tej 7 pewnie by zaginął .

Uważam że trzeba podjechać i obejrzeć sprzęt. Myślę że sprzedajacy napewno jeszcze coś z ceny opuści i każdy będzie zadowolony.

Osobiscie polecam.

Jak kolega obejrzy to czekamy na relację.

Opublikowano

i napiszcie, co sadzicie na podstwie zdjeci i opisu.

Stronka nie daiala :(

Jesli kogos urazilem czy cos podobnego swoja wypowiedzia przepraszam staram sie pisac szczeze!
Opublikowano
to jest chyba to somo BMW wystawione na allegro i FOTKI są w bdb stanie i jest ich dużo

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=24806501

Mnie się rzuciło w oczy stwierdzenie, że spala zaledwie 0,5 l oleju na 12-15 kkm...

Wesoły gość :lol: pisze jednocześnie, że samochód jest serwisowany....

A mnie się wydawało, że olej wymienia się co ok 10 000 km... 8)

Nawet jeśli facet go wymieniał co 15 000 to chce nam wmówić, że najpierw dolał 0,5 litra oleju, żeby było ok, a potem go całego wymienił??

a może jak wylewał stary olej to sprawdzał ile go jest... :lol:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)