Skocz do zawartości

Bmw e46 330Ci dziwny dźwięk gwizd w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Otóż mam pewien problem z moim bmw e46 (więcej informacji na temat auta na dole postu). Gwizd w silniku pojawił się dopiero niedawno i pojawia się na zimnym i rozgrzanym silniku zazwyczaj na wolnych obrotach (przy odpalaniu samochodu lub stawaniu na światłach) podczas jazdy nie słychać gwizdania w silniku. Jest jeszcze drugi odgłos, który towarzyszył mi od początku zakupu słychać takie jakby tarcie i objawia się też tylko na wolnych obrotach przy normalnej jeździe nie słychać tego tarcia. Nie mam pojęcia co to może być ktoś z was ma jakiś pomysł ?

Dźwięk mojego silnika znajdziecie tutaj:

Informacje na temat samochodu:

Bmw e46 330Ci m54b30

rocznik: 2002

przebieg: około 216000 km

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij pasek i odpal, jak będzie cisza to sprawdzaj po kolei rolki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Więc tak wczoraj zdjąłem alternator i jedną rolkę napinającą, rolka chodziła z dość mocnym oporem i wydawała z siebie lekki dźwięk jak nią obracałem. Byłem u mechanika i powiedział że te dźwięki dochodzą z alternatora więc dzisiaj zostawię u niego sam alternator żeby wymienił w nim szczotki i łożysko. Zastanawiam się nad wymianą od razu tej jednej rolki, którą wykręciłem w raz z alternatorem, nie pokoi mnie to że stawia ten opór i wydaje lekki dźwięk jak by się już zatarła. Chciałbym ją wymienić na jakiś zamiennik, jakiej firmy zamienniki polecacie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ina będzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.