Skocz do zawartości

[E83 3.0D 204 KM] Wymiana uszczelki pod głowicą.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

nie zdążyłem się stęsknić.

W tym bądź przyszłym tygodniu czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą (oby nie pęknięta głowica).

Dokonałem pomiaru testerem do chłodnic (płyn reakcyjny zmienił zabarwienie z niebieskiego na zielony - sprawa jasna).

Powodem usterki było przegrzanie motoru - problem z układem chłodzącym.

Od pewnego czasu siedzę i zaczytuję się wśród postów na ten temat, ale momentami widzę naprawdę duża rozbieżność informacji.

W związku z tym mam kilka pytań:

-Jaka marka uszczelek ? Macie jakieś ulubione/sprawdzone ? Póki co ustaliłem, że Victor Reinz jest ok, a wystrzegać się Goetze. W cenach przepaść, więc jestem skory to łyknąć.

-Poza uszczelką pod głowicę będę potrzebował również innych uszczelek (tj. kolektor, pokrywę zaworów, trzonów zaworowych) coś jeszcze? Jeżeli powodem wydmuchania uszczelki była temperatura, zakładam, że reszta też mogła zostać uszkodzona/osłabiona.

-Nowe szpile do głowicy dać również ?

-Zauważyłem różne wartości grubości uszczelek pod głowicę - zakładam - że różnica bierz się z planowania, tak ? Podczas obróbki głowicy, gubimy nieco na wysokości głowicy więc, grubsza uszczelka wchodzi w grę w momencie kiedy jest większy ubytek na samej głowicy tak? Nie wiem czy wcześniej taki zabieg był wykonywany. Jeżeli tak - czy jestem w stanie precyzyjnie wymierzyć jaką grubość uszczelki będę potrzebował ? Jakieś znamienia/wcięcia na głowicy które mówią o wartości ubytku ?

Dodam że, głowica oczywiście idzie do planowania, będę również sprawdzał jej szczelność.

Przy okazji na coś zwrócić uwagę? zweryfikować? jakieś bolączki wrodzone?

PS. Przy okazji zauważyłem wyciek w okolicy wtrysków - wstępnie jeden ze "speców" zdiagnozował problem z listwą wtryskiwaczy - częsta przypadłość? Planuje tak czy owak wymienić pierścienie/oringi pod wtryskiwaczami, listwę też zweryfikuje. Nieszczelność jest od niedawna, pod maskę zerkam często i jest bardzo obfita - ropa stoi na całej listwie wzdłuż wtryskiwaczy.

Może po porostu zebrać cała ropę strzykawką, wytrzeć do sucha, dodać gazu i obserwować gdzie leci ?

Z drugiej strony jak sobie pomyśle o tym jak zacznie walić na biało przy dodaniu gazu to aż strach robić to na parkingu hehe, sąsiedzi mnie zap*****ą. :)

Pozdrowienia!

Opublikowano

Z uszczelka też nie wiem czy tak nie skończę bo coś mi "puka" delikatnie w silniku i majster powiedział że na pierwszy rzut oka to przytarty tlok:) więc witaj w klubie.

Z tą ropą to u mnie kiedyś tak cieklo że zaczęło aż się przelewać na kolektor wydechowy i kopcic jak lokomotywa. Nie mogłem znaleźć przyczyny (obstawialem uszczelki miedziane i że trzeba frezowac gniazda). W koncu jak wyciek był już na prawdę duży zauważyłem mgiełke spod przelewu na drugim wtrysku. Taka baaaaardzo delikatna. Jak sciaglem kapturek żeby docisnąć to całkiem zaczęło psikac. Winny był maciupenki oring co jest na przelewie na wtrysku. 2,5x1,5 Jeśli dobrze pamiętam. Po wymianie spokój częsta usterka. Sprawdź to. Ewentualnie wymień wszystkie, dasz może 2 zl:)

Opublikowano

No coz Lustek - razem zawsze razniej

Gdyby od czasu do czasu popiardywal Ci na bialo polecam testery z plynem rakcyjnym na allegro - koszt 20pln i sa bardzo miarodajne.

Dzieki za info zwiazane z wyciekiem w okolicy wtryskiwaczy - dobrze by bylo gdybym mial podobny problem do Twojego - oringi chyba kupie w ciemno, zaszaleje :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla potomnych - uszczelką pod głowicą wymieniona, furmanka śmiga.

Przy okazji wymieniłem jeden i drugi termostat(prawie się rozleciały w rękach) oraz przeczyściłem zawór EGR.

Dostała również nowe świece, filtry, komplet uszczelek, szpilek.

Turbina powoli zaczyna puszczać - w przyszłym roku będę dawał do regeneracji, podobnie jak jeden ze wtrysków (górna granica tolerancji) - ale bez paniki.

Pracuje bardzo ładnie poza ogrzewaniem - ale żeby nie było krzyku utworze nowy post ;) :nienie: