Skocz do zawartości

Brak gongu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem niedawno, że przestał mi działać gong, który sygnalizuje np otwarte drzwi w czasie jazdy itp. Gdzie szukać przyczyny? Głośnik od gongu wyjalem i przeczyscilem styki ale to nie pomogło. Może ewentualnie ktoś wie jaki bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? Dziękuję z góry za pomoc

Edit: czy może to mieć związek z niedziałającym PDC ( któryś czujnik prawdopodobnie uszkodzony)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pokazuje na wyswietlaczu otwarte drzwi? Pdc nie ma nic wspolnego z gongiem.
Opublikowano
  • Autor
Tak pokazuje. Wszystkie inne komunikaty też np że mało płynu do spryskiwaczy lub przepalona żarówka. Tylko tego dźwięku brakuje a na początku był.
Opublikowano
  • Autor
Podpialem samochod pod INPE zeby sprawdzic ktory czujnik parkowania jest zepsuty. Okazalo sie,ze wszystkie dzialaja, mimo to przy wlaczeniu wstecznego slychac przez 3 sekundy ciagly dzwiek i nic wiecej. Wyskoczylo mi takie oto cos. Mysle ze ma to jakis zwiazek z tym gongiem. blad_bmw.png
Opublikowano
U mnie byl taki staly dzwiek jak mialem jeden czujnik odlaczony
Opublikowano
  • Autor
Czujniki wszystkie cykają i pokazują odległość poprawnie co sprawdziłem też w inpie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wyglada na awarie tego glosniczka pod konsola. Wedlug rozpiski ten sam gong jest od informacji z ike (licznik) oraz pdc.
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany. Po wymianie przedniego głośnika PDC wszystko śmiga jak powinno. Gongi powiadomień działają oraz czujniki parkowania też.