Skocz do zawartości

E91 N46 320i problem po wymianie oringow elektrozaworow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze o pomoc. Dzis wymienialem oringi uszczelki elektrozaworow pozycja 2 i 3 na rysunku poniewaz juz troche z nich lecialo oraz oringi uszczelki czujnikow walka rozrzadu pozycja na rysunku nr 5. Wszystko poszlo ladnie pieknie . Auto zlozone do kupy i nagle pojawia sie problem. Auto jak chodzi na biegu jalowym spadaja obroty , reasumujac nierowna praca silnika . Tak jak bysmy delikatnie dodawali gazu raz za razem. Co to moze byc ? Wczesniej tego nie bylo . Wymianilem tez filtr powietrza ale to chyba nic z tym nie ma wspolnego. Czy elektrozawory musza byc w to samo miejsce gdzie byly wsadzone ? Prosze o dobre rady gdzie i co moglo sie stac. Dziekuje

Schemat mojego silnika pod linkiem

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_3296-glowica-cylindrow-elektr-elem-dod/vKS97656#part01

Opublikowano
Takie pytanie. Czy elektrozawory weszły całe do końca?
Opublikowano
  • Autor
Tak wskoczyly na swoje miejsce tak jak powinny. Zauwazylem ze jeden czujnik walka jest ori a drugi jakis zamiennik. Jutro podmienie na ori ten drugi i zobacze co i jak
Opublikowano

Jeszcze sprawdź czy po odkrecenie korka wlewu oleju na ciepłym silniku będzie jakaś zmiana w pracy silnika.

Dobrze byłoby odczytać ewentualne błędy.

Opublikowano
  • Autor
Korek sprawdzalem i zasysa idealnie a odma byla nowa w wakacje kri zakladana . Jeszcze jedna rzecz jest dziwna jeden wlektrozawor ma taka siateczke a drugi jej nie ma . Czy kazdy powinien miec ta siateczke czy sa takie i takie i moze ktos juz kiedys zmienial na inny?
Opublikowano
Oryginalnie mają siateczke. Ja np. usunąłem.
Opublikowano
  • Autor
Do czego ta siateczka jest ? Jutro zmienie ten czujnik na ori i zobaczymy co i jak. Zastanawia mnie tylko dlaczego wszystko bylo ok przed dwmontazem i po montazu jest juz nie hallo. Czy te elektrozawory musza byc na tym samym miejscu co byly czy nie ma znaczenia . Kurcze wymienilem tylko oringi i nic wiecej nie robilem . Skrecilem to do kupy i [BAD] .
Opublikowano
  • Autor
Jeszcze jedno czy w tych silnikach jest silniczek krokowy gdzies czy nie ma ? W m52tu mialem krokowca ktorego co jaki czas mylem czyscilem
Opublikowano

Elektrozawory są takie same.

A przypadkiem nie zamieniłeś wtyczkę?

Siateczki są do wyłapywania syfów, jak np. rozrząd się rozsypie :mrgreen:

Ewentualnie mógłbyś wyjąć elektrozawory, wlać benzyny ekstrakcyjnej do pojemnika, włożyć zawór i podłączyć napięcie 12v z zasilacza bądź prostownika.

Biegunowość nie ma tutaj znaczenia.

Opublikowano
  • Autor
Kurcze z ta wtyczka chyba nie zamienilem ale teraz juz sam nie wiem. Raczej chyba sie nie da zamienic bo jedna nie siega do deugiej. Jutro sprawdze co i jak. Wyciagne je jeszcze raz i obadam.
Opublikowano
Tak właśnie nie powinieneś zamienić, ale różnie bywa.
Opublikowano
  • Autor
Zastanawia mnie tylko jedno co sie moglo stac ? Przeciez nowe oringi nie uszkodzily auta przeciez
Opublikowano

Ja dzisiaj też wymieniałem te oringi i wszystko poszło jak trzeba.

Może zostawiłeś stary oring wewnątrz silnika i drugi poszedł na kupę? ;) U mnie zostały oba w gnieździe i trzeba było wydłubać śrubokrętem.

A jeszcze jedno - podpiąłeś wtyczkę od czujnika, który włazi do puszki filtra powietrza?

Edytowane przez mariuszzz

Opublikowano

Ale jeżeli były przecieki na oringach, to inaczej pracowały vanosy.

Spróbuj skasować adaptację.

Opublikowano
Widze, że masz parę BMW więc najwyższy czas zainwestować stówkę na kabelek.
Opublikowano
A odłączenie akumulatora skasuje adaptacje?
Opublikowano
  • Autor
Myslalem o tym ale jakos nie wiem konkretnie co kupic i gdzie . Opinie sa rozne a takze jakos nie robilem tego sam nigdy i nie wiem czy czegos nie napieprze wiecej w aucie
Opublikowano
Jak coś to pomogę w wyborze interfejsu i uruchomię ci to na kompie zdalnie.