Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Wczoraj okazało się że mam do wymiany uszczelniacze na zaworach. Po kilkuset km zaświeciła się kontrolka o niskim stanie oleju z komunikatem +1l...

Wieczorem dolalem 1l oleju Motul 5W30... dzisiaj rano odpalam auto a kontrolka check engine nie zgasła... natomiast poziom oleju wg komputera to jakieś 0.5cm na wskaźniku przed max...

Oznacza to że powinienem byl dolać 0.75l nie cały 1l ? Czy podwyższony stan nie ma związku z check engine ?

Edytowane przez misiek002
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jest poniżej max to ok, check nie ma związku, sprawdź błędy na komputerze i będzie wiadomo w czym jest problem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Sprawdzili mi błędy i wyskoczyło coś takiego:

2CA2 - Obwód grz. sondy lambda(rząd 1, czuj.1) Błąd przy hamowaniu silnikiem

2A67 - Sterowanie skoku zaworowego. Wadliwe załączenie (wybranie)

2F9E - Czujnik poziomu oleju w silniku

Wcześniej żadnych negatywnych objawów samochód jeździł jak należy.. coś powiedział mi mechanik że może padać valvetronic i do wymiany może by jakaś sonda czy to prawda ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe, tylko pracę sondy można podejrzeć w programie, ale ten błąd sugeruje jej uszkodzenie, wymień ten czujnik poziomu oleju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Potrzebujesz sondę o numerze 11787530282, jak chcesz uniwersalną to pytaj sprzedawcy czy będzie działać.

Czujnik poziomu oleju ma numer 12617501786.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

przejezdziłem kilka dni i nie było żadnych błedów - poprzednie zostały skasowane w sumie ok 400km... dzisiaj po zjezdzie z autostrady zgasiłem auto pod sklepem i po powrocie wlaczylem zaplon i wyskoczyl ponownie błąd:

2A67- sterowanie skoku zaworowego z tym że tym razem samochód jeździ w tryvie awaryjnym

oraz 2A6B - ograniczenie mocy silnika

ponieważ na wymiane uszczelniaczy jestem umowiony dopiero na poniedzialek podjechalem podpiac sie pod komputer ale tym razem nie dalo sie usunac bledu 2A67. Probowali ponownie zaadaptowac sterownik alejakby sie zaciął zero reakcji. Podczas jazdy nie bylo najmniejszych objawów jakiejkolwiek usterki...

i moje pytanie brzmi czy to na 99% regulator zmiennych faz rozrządu VDO A2C59515104 ? czy ewentualnie mozna w jakis sposób sprawdzić czy nie jest to np czujnik wałka faz rozrządu ? Czy byłby wtedy inny błąd ?

Sprawdzony został cały samochód od strony diagnostycznej i nie było więcej błędów...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja obstawiam regulator (silniczek).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

można adaptacje regulatora wykonać za pomocą INPA ?

i jest może jakiś manual do jego adaptacji bo nie moge znaleźć ?

Wymienić będe go próbował sam. nie wiem czy to dobry pomysł ale może nie jest to aż takie skomplikowane :) jak tylko dojde do tego w którym miejscu on sie znajduje :roll:

Opublikowano

1. Dzięki za wsparcie merytoryczne :)

2. Regulator wymieniony na VDO A2C59515104

3. Czas operacyjny 2h - nie da rady wymienić regulatora w E90 z silnikiem N46 B20B bez demontażu pokrywy zaworów . Dlaczego ? Ponieważ jest przykręcony śrubami od wewnątrz :)

Widać w jaki sposób jest zamontowany regulator w N46 B20B:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/10/19/9741750_IMG_20171019_111209.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/10/19/9741749_IMG_20171019_111154.jpg

4. Ograniczyłem do minimum demontaż samochodu :D - zdemontowałem część podszybia z obudową filtra, osłone silnika i pokrywe zaworów (razem 4 części) i to spokojnie wystarczy żeby dostać się do regulatora

Wszystkie zdemontowane przeze mnie osłony:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/10/19/9741752_IMG_20171019_111335.jpg

5. Trzeba poodpinać przewody na cewkach i wymontować cewki - wystarczy podważyć jak w opisie który podesłał alb3rt :wink:

6. Regulator zamocowany jest tylko na 2 śrubkach z tym, że nie ma w nim miejsca na imbus jak tutaj :arrow: http://cdn4.pelicanparts.com/BMW/techarticles/BMW-3-Series-E90/FUEL-Valvetronic_Motor_Replacing/images_small/pic11.jpg

ja wykręciłem jego wewnatrzna czesc palcami - idzie gładko :wink:

7. Po zamontowaniu nowego regulatora uporaniem się ze złożeniem wszystkiego do kupy nie ma się co cieszyć... ponieważ trzeba zaadoptować/ ustawić wartości fabryczne regulatora za pomocą kompa - u mnie zrobili to za pomocą Bosch KTS 560 albo 590 :) trwało to niecałe 10 minut. Przy okazji sprawdzono ponownie samochód pod kątem błędów koszt 30zł

8. Narazie autko śmiga i czeka na wymiane uszczelniaczy trzonków zaworowych... i mam nadzieje że nie wyskoczą jakieś niespodzianki :)

Po zdjęciu pokrywy zaworów widać Vanosy jeśli ktoś sie na tym zna może (chyba) je sprawdzić.. ja niestety nie wiem jak to sie robi :)

Lubie grzebać przy autach dlatego naprawy podjąłem sie sam... co ciekawe samochód po wymianie regulatora w pełni odzyskał moc pomimo że na kompa jechałem z wyświetlonym błędem 2A67

Tak mniej wiecej wygada sprawa z regulatorem zmiennych faz rozrządu w BMW E90 z silnikiem N46 B20B :wink:

Użyte narzędzia podczas naprawy wraz ze starym regulatorem:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/10/19/9741748_IMG_20171019_111303.jpg