Skocz do zawartości

Sklonowanie sterownika komputera DME

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję wykonać klon sterownika komputera DME. Mój niestety pada, więc chciałem go wymienić. Kupiłem już nowy sterownik - tylko pytanie co dalej? Słyszałem, że trzeba ten nowy sterownik wprowadzić do jakiegoś trybu Virgin. Jak to zrobić? Jak odczytać ze starego DME całą pamięć i skopiować ją do nowego? Oczywiście nie chcę wymieniać EWS i kluczyków, dlatego pytanie jest o klon samego sterownika.

Opublikowano
Jaki to konkretnie typ sterownika? Jesli nikt nie bedzie ogarnial klona to mozesz byzbyc sie EWS z nowego sterownika- ta opcje ogarnia wiele osob (tez dam rde to zrobic)
Opublikowano
Nie jestem pewien, czy w e46 da się usunąć immo z ECU, ale wydaje mi się, że nie. Na pewno można sklonować sterownik, i to chyba najlepsza opcja, bo w przypadku, gdy dostaniesz sterownik virgin, to i tak musisz go dostosować do auta za pomocą DIS-a, a jeśli nie potrafisz go obsłużyć to sobie sam nie poradzisz. Jak byś nie znalazł nikogo w swojej okolicy, to możesz podesłać do mnie dwa sterowniki, to zrobię klon.
Opublikowano
W MS42 i MS43 mozna wywalic immo ze sterownika- w innych nie wiem. Ale faktycznie klon bedzie najlepszym rozwiązaniem bo zostaje seryjne zabezpieczenie.
Opublikowano

Mi właśnie zależało jak najbardziej na klonie. Mój sterownik to MS42 (auto to 323i 99r). A czym się różni klon od czystego sterownika virgin? Oprócz tego, że trzeba dosynchronizować EWS, ale czytałem, że INPA to ogarnia, nie trzeba DISa.

I rozumiem, że sam za pomocą kabla od INPY czy pasofta nic nie zdziałam, trzeba mieć programator? Pytam bo w pasoft widziałem opcję odczytu/zapisu pamięci eeprom, więc może on jest w stanie to ogarnąć? A później np. tylko WinKFP?