Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od chwili kupna samochodu mam mały problem z paskiem klimatyzacji w mojej 330d. Wymieniłem już drugi raz pasek klinowy od klimy (ten pierwszy od strony chłodnicy) i coś go zrywa, tzn objaw jest taki, po wymianie na nowy wszystko git przez ok 2 tygodnie, pozniej zaczyna jakby ćwierkać, prawdopodobnie zaczyna się ślizgać dlatego taki dzwięk i jest on do chwili nagrzania silnika, pozniej znika. Zauważyłem że napinacz skacze, nie wymieniałem samego napinacza tylko tą rolkę wraz z tym drutem na której się trzyma i ona wchodzi w napinacz. Wiem że drgania paska nie wróżą nic dobrego (możliwe uszkodzone koło pasowe) jednak nie mam żadnych charakterystycznych stuków, czy wibracji w samochodzie a drugi pasek od osprzętu (alternator, pompa itp.) chodzi idealnie równo, nic nie skacze i nie ślizga się. Zanim pasek od klimy się zerwał to zrzucił się o 1 ząbek i zaczał się rozpruwać aż w końcu się zerwał. Wiadomo najpierw szuka się od najłatwiejszej drogim myślicie ze słaby napinacz mógłby być tego powodem? Pozdrawiam

Opublikowano
może coś nie tak z samym sprzęgłem kompresora klimy, napinacz warto zmienić. zdejmij pasek i zobacz ręcznie jak to się kreci wszystko. Coś albo krzywo chodzi albo jest jakiś opór na czymś.
szukam
Opublikowano
Wlasnie patrzylem czy cos nie stawia oporu ale klima chodzi bardzo lekko, jak rusze kompresor to leciutko sie obraca, rolka napinacza jest nowa wiec ja wykluczam. To cwierkanie, piszczenie mnie zastanawia bo zazwyczaj w kazdym aucie tak sie dzieje gdy pasek sie slizga a co za tym idzie jest nie naciągnięty tak jak trzeba
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie widać pęknięć na kole pasowym? Jak nie to zostaje cały napinacz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na kole nie widać nic co by było podejrzane, chociaż też słyszałem że koło wygląda dobrze a nadaje sie tylko na śmietnik ale z tego co też widzę to towarzyszą temu różne dziwne dzwięki w postaci stuków, terkotań itp. czego u mnie nie ma oprócz pisku paska i skakania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Różnie bywa, ale ori odzywa się jak są już pęknięcia, tanie zamienniki są złe wyważone i biją od razu. Zacznij od napinacza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.