Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem od niedawna posiadaczem BMW E63. 2005r 3.0benz.

I kurczę nie wiem jak sprawdzić poziom oleju? Bagnetu brak.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam że wyjeżdżam tu z czymś takim.

Do tej pory jeżdziłem Jaguarem Stype a tam wystarczyło wyciągnąć miecz.

pozdrawiam

Opublikowano
y, stan oleju sprawdzasz na ekranie, który masz w samochodzie.. :duh:

Dokładnie pokrętłem na lewej dźwigni czy jak to tam nazwać :-).. "na ekranie" między zegarami, a jak masz navi... no tam , to trzeba się trochę dokopac :-)

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
poziom oliwy w n52 sprawdza sie w idrive :wink: wchodzisz do info sources potem wchodzisz w service dalej w service requirements i potem engine oil level i wszystko jasne a nie jakies dzwignie po lewej stronie :duh:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
poziom oliwy w n52 sprawdza sie w idrive :wink: wchodzisz do info sources potem wchodzisz w service dalej w service requirements i potem engine oil level i wszystko jasne a nie jakies dzwignie po lewej stronie :duh:

Ale, moment... po co w/w komplikacja :mad2: ?! Właśnie w dźwigni wystarczy przekręcić pokrętło kilka razy ( aż ukaże się symbol oleju na wyświetlaczu między zegarami )) , wcisnąć na jej końcu przycisk OK i ... zrobione. Wszystko trwa około 3 sekund !

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
Dzięki.

Sprawdzone na idrivie.

Później zobaczę jeszcze opcję na skróty.

Jeszcze raz dzięki za info.

No i super. Pilnuj poziomu oleju ( ja utrzymuję na 3/4 wg wyświetlacza między zegarami i jedno pole wolne od góry wg idrive ) ). Niektórzy dolewają, jak pokaże się komunikat "Dolej 1 litr oleju ".

Każdy robi , jak uważa za najlepsze dla silnika. I olej z oznaczeniem LL-01 ( dużo o tym na forum ).

Opublikowano

Od czego jest to uzależnione czy posiada się to "pokrętło" na lewej dzwigni czy nie? Ja mam auto z 2006r i pokrętła żadnego nie mam.

A już myślałem że jest łatwiejszy i szybszy sposób na sprawdzenie stanu oleju.

Opublikowano

U mnie np w idrive nie ma .Pewnie to zależy od aktualizacji tego całego systemu.

Nie zdziwiłbym się jakby u mnie była jakaś stara wersja...

Opublikowano
Od czego jest to uzależnione czy posiada się to "pokrętło" na lewej dzwigni czy nie? Ja mam auto z 2006r i pokrętła żadnego nie mam.

A już myślałem że jest łatwiejszy i szybszy sposób na sprawdzenie stanu oleju.

Postaram się dziś nagrać krótki filmik, jak to działa.

EDIT: LINK PONIŻEJ:

Opublikowano
U mnie np w idrive nie ma .Pewnie to zależy od aktualizacji tego całego systemu.

Nie zdziwiłbym się jakby u mnie była jakaś stara wersja...

dany ta opcja tyczy sie tylko silnika n52b30 :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
[Tomek63]No dopiero teraz widzę że chodziło o 3l :PNo to jest to pokrętło u Ciebie w samochodzie czy nie ? :D
Opublikowano
Ernet dzieki za filmik. Alejakie to jest auto dokładnie na tym filmie?

Ja mam e63 n52b30a z 2006r i nie mam takiego pokrętła

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/pEaNNgropl_hXURgDZd35zqNcxXkIx

pEaNNgropl_hXURgDZd35zqNcxXkIx

Aaa, to nie wszystkie ( lub większość tak ma. Ja mam 1er 1.6, E87 , 2004 r.

Opublikowano

Ja mam 1er 1.6, E87 , 2004 r.

To wszystko wyjasnia, zagadka rozwiazana :wink:

I w e63 pozostaje idrive do sprawdzania stanu oleju.

Rzeczywiście. To wszystko wyjasnia :D