Skocz do zawartości

[E61] 530D Szyba czołowa a czujnik prostokątny/okrągły?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z czujnikiem deszczu/zmierzchu, a raczej z dopasowaniem szyby do e61 2008r. Niestety miałem do wymiany szybę czołową, oryginalnie przyklejony był czujnik deszczu/zmierzchu prostokątny. W serwisie BMW po numerze vin przyszła szyba pod czujnik okrągły. Pan z serwisu zapewniał, że szyba musi pasować, trzeba tylko założyć do niej nowszy typ czujnika (okrągły) i wszystko będzie grało, ponieważ BMW zmieniło technologie i nie produkują już szyby na czujnik prostokątny. Po otrzymaniu okrągłego czujnika okazało się znowu, że nie pasuje wtyczka. Pytanie teraz czy gość z serwisu to obraz kompletnego braku kompetencji, czy faktycznie trzeba przerabiać instalacje w co szczerze wątpię.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Częściowo się zgadza co powiedzieli w ASO .

Sprawa się ma tak - e60 po lifcie mają czujniki okrągłe z wyjątkiem aut z HUDem , gdzie musi być prostokątny .

Masz huda ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Więc musi być prostokątny bo okrągłe do e60 nie mają opcji huda i nie będziesz nic widział w dzień na szybie .

Jeśli hud jest fabrycznie zamontowany to na 100% błąd serwisu.

Musisz reklamować skoro zamówiłeś szybę pod huda -jeśli się nie ? , alternatywą jest zamontowanie okrągłego sensora z e70 (niektóre mają opcje pod huda)

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jest HUD i osoba w ASO była o tym fakcie poinformowana.

Jak udało się wymienić szybę ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Poszli na ugodę i zwrócili koszty wymiany na prawidłową szybę. W ASO prawie miesiąc dochodzili o co chodzi, a na forum dostałem odpowiedź w ciągu jednego dnia :lol: Dziękuje za pomoc.
Opublikowano
Nie chcąc zakładać tematu zapytam tutaj ponieważ chodzi właśnie o czujnik deszczu szyby czołowej E60 530d 2004 r. Mam problem tego rodzaju od jakiegoś czasu przestał mi działać wspomniany czujnik deszczu, generalnie wycieraczki pracują w każdym położeniu jedynie funkcja czujnika przestała działać a wiąże to z tym, że pod wspomniany czujnik dostało się powietrze wygląda to jak wylany płyn miedzy czujnikiem a szybą. Czy szyba wcześniej była wymieniana i źle zamontowany czujnik tego nie wiem wygląda na oryginalną ale kto wie auto ma swoje lata. Moje pytanie jest następujące czy można czujnik odkleić i ponownie zamocować czy w grę wchodzi wyłącznie jego wymiana bo rozumiem, że szyba występuje osobno nie z czujnikiem? Czy zakład wymiany szyb może coś takiego zrobić? Pytam Was koledzy zanim będę wydzwaniał po tego rodzaju firmach i wysłuchiwał różnych wersji. Dziękuję za odpowiedzi :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz kupić sobie płytkę żelową i sam sobie to zrobić np

Szukaj PŁYTKA ŻEL DO SENSORA DESZCZU BMW

Po tym zabiegu potrzebna kalibracja czujnika np INPAą .

• 2 lata później...
Opublikowano
Siemanko wam wszystkim! Wiem, ze stary temat, ale zamiast otwierac nowy wole sie podlaczyc i zapytac jak sprawdzic o co chodzi z automatycznymi wycieraczkami, poniewaz nie dzialaja mi. Czujnik zmierzchu w moim E61 2009 zapala swiatla, wycuieraczki po przelaczeniu na automatyczne zrobia jeden ruch i pozniej stoja nie wykrywajac wody tak wiec cy jest ktos w stanie pomoc mi prosze i powiedziec od czego zaczac i gdzie szukac rozwiazania problemu? Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam!