Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem odciąć egr w moim compactcie 316ti (valvetronic)

Nie znam sie na tym, ale poczytałem i wymysliłem coś takiego:

https://zapodaj.net/images/0254406f2e7bf.jpg

0254406f2e7bf.jpg

tu gdzie czerwona strzałka, wstawiłem metalową blaszke i przykręciłem zawór.

tu gdzie żółta strzałka, rurke wpiąłem jak była.( bez żadnego zaślepiana.)

Czy tak może zostać? co zmienić?

Opublikowano

Ktos wie?

Wczoraj tak zaslepilem i dzis autostracilo na mocy. W trakcie jazdy gdy nacisne sprzeglo, obroty spadaja do 500 trzesie i ogolnie jest slabszy

Opublikowano
zobacz to https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_3400-pom-pow-ukl-red-sub-szkodl-spal/i47658/kL/sN/r2004/m11 to jest zawór powietrza wtórnego. Ta czarna tuba to pompa powietrza wtórnego, po zapaleniu auta przez 90 sekund tłoczy ona powietrze przez ten zawór, pod wpływem powietrza otwiera się i powietrze trafia do silnika. Całość ma na celu lepsze spalanie mieszanki i zredukowanie szkodliwych substancji które trafiają do atmosfery w pierwszej fazie pracy zimnego silnika. Takie ala ssanie. Po 90 sekundach pompka się wyłącza, zawór zamyka i tyle. Później cały system jest nie używany. Błędy czytałeś w Inpie?
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)
Opublikowano
tutaj Ci się rozjaśni
u nas jest prostszy układ: 1. Pompka 2. Zawór 3. Przewód łączący element 1 i 2. No można przyjąć że to taki egr w tych silnikach. Ogólnie cel działania ten sam. Wątpliwe że to jest problemem. Najlepiej zobaczyć co pokaże komp jakie błędy. W ogóle po co to zaślepiałeś?
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)