Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Coś się w mojej E61 zepsuło. Ostatni na dłuższej trasie po wjechaniu w dziurę w jezdni (przykrytą notabene kałużą) dziwne rzeczy zaczął pokazywać wskaźnik poziomu paliwa, raz się wskazówka podczas jazdy lekko podnoasiła, raz powoli spadała, a licznik kilometrów do końca baku pokazywał zawyżoną wartość w stosunku do tej ile faktycznie miałem paliwa w baku.

Po przyjeździe do domu odpaliłem ukryte menu w zegarach aby sprawdzić poziom paliwa w poszczególnych połówkach baku i tu pojawił się zonk.

Ukryte menu pod numerem 6 pokazuje ilość paliwa w lewej komorze, prawej komorze oraz sumę. U mnie czasami wygląda to tak:

wska_nik_paliwa_E61.jpg[/url]

albo czasami wartość lewej komory pokazywana jest prawidłowo (mam pełny bak)

Jak rozumiem to:

wska_nik_paliwa_E61_1.jpg[/url]

to stan pływaka w postaci cyfrowej (szesnastkowej) - 3FFh to chyba wartość maksymalna czyli przerwa lub brak styku ?

Ktoś ma jakieś pomysły?

Ja celuję w niekontaktującą wtyczkę lub uszkodzony pływak. Gdyby pływak się wieszał to by w ukrytym menu wskazywana była cały czas ta sama wartość a nie gwiazdki **.*

Czy ktoś wie dokąd idą drugie końce kabli od pływaków? Prosto w zegary czy gdzieś z tyłu jest jakiś moduł?

Pomocy koledzy

Pozdrawiam

http://img30.imageshack.us/img30/5268/minie61.jpg
Opublikowano
Kable idą bezpośrednio do zegarów, pierwsze co tam sie może zepsuć to cześć mechaniczna, czyli rezystor przy pływaku. Możesz pomierzyć przy liczniku, ale ostatecznie pewnie sie skończy na ściągnięciu kanapy i zajrzeniu pod prawą pokrywkę nad bakiem, tam jest przyłącze czujników i pompy. Lewy pływak to lewa pokrywka.
Opublikowano
Wadliwy okazał się, jak zresztą podejrzewałem i jak wskazywało ukryte menu, lewy pływak. Część została wymieniona. Wszystko śmiga.
http://img30.imageshack.us/img30/5268/minie61.jpg