Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam manualną skrzynię i silnik benzynowy i dzisiaj pojawił mi się problem, a dokładnie podczas odpuszczeniu całkowicie gazu tak mniej więcej po pół sekundzie ściąga mi na samochód w prawą stronę, jest to odczuwalne bo występuje lekkie szarpnięcie po prawej stronie z tyłu i gdy nie dodaje w ogóle gazu to muszę mieć kierownicę lekko przekrzywioną w lewą stronę gdy jadę prosto, gdy już dodam chociaż trochę gazu to jest znowu to szarpniecie i kierownica jst odpowiedniej pozycji gdy jadę prosto

Uczucie jest takie jak by jedno koło było napędzane a drugie nie, objawia się to na każdym biegu.

Wie ktoś czym to może być spowodowane, czy to wina wału napędowego a może coś bardziej banalnego jak luzy w zawieszeniu (ostatnio wymieniałem wachacz z tyłu po prawej stronie i robiłem zbieżność) albo poduszki od napędu?

Opublikowano
Ja bym obstawiał zawieszenie. Niestety to nie jest prosta rzecz do diagnostyki i trzeba znaleźć naprawdę dobry warsztat który ogarnie co jest zużyte. Nawet nie próbuj tego diagnozować na stacji kontroli pojazdów bo oni żadnych zużytych gum nie są w stanie wykryć, a jest ich w tym zawieszeniu niestety bardzo dużo.
Opublikowano
Byłem u pobliskiego mechanika zoriętować się co to może być i powiedział mi że łożysko wału napędowego ale nie mam przekonania czy dobrze ocenił bo nawet się nie przejechał, w przyszłym tygodniu będę musiał podjechać do warsztatu gdzie gościu zna się na e60'tkach i ciekaw jestem co zdiagnozuje