Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuje bloku silnika do bmw 520d e60 2007r 177km, moje oznaczenie na silniku to N47D20A,

na allegro jest masa bloków ale z oznaczeniem N47D20C i pisze że to od F30.

I teraz pytanie czy ten blok od F30 będzie pasował do E60 ?

Opublikowano

od f30 nie będzie pasował, to nowsza konstrukcja moc 184 km

musisz szukać od wersji 177 km może być n47d20c

Opublikowano

Czyli wyprodukowli dwa różne silniki a nazwali je tak samo ? Dobrze rozumiem ?

Problem w tym że na allegro mają czasem blok silnika i napiasne tylko "bmw blok silnika N47D20A" i nie dopisane z jakiego modelu a jak sie dzwoni to on nie wie i nie wie czy jest różnica :/

Opublikowano
nie do końca. silnik n47 w ciągu produkcji przechodził szereg zmian/ modyfikacji. Ostatnia wersja to N47T chyba z 2011 roku ma 184 km lub 143 km na pierwszy rzut oka poznasz go po kolektorze dolotowym - inaczej umiejscowiono klapę gaszącą - jest z przodu silnika. W wersji n47d20 a/c 143/177 km klapa jest bardziej z tyłu silnika. N47T ma też inną pokrywę silnika bardziej zabudowana - większa.
Opublikowano

No to jeszcze raz,

jeśli ja mam N47D20A w E60

a na allegro kupie N47D20C z napisanym że od f30, to czy jak przełoże cały osprzęt czyli wałek i tłoki z mojego silnika, to wszystko będzie pasowało? Tak czy nie ?

Opublikowano

moim zdaniem nie będzie pasować, chyba, że z tłokami ale też nie dam za to głowy.

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/search/selectCar/E60N/Lim/BMW+520d+N47/ECE/11_4023

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/search/selectCar/F30/Lim/BMW+320d/ECE/11_4023

napisz na pw do użytkownika gorik79 to uznany mechanik, lub użytkownik GrandeCzewa też jest mechanikiem.

potwierdzą Ci na 100% czy pasuje.

Opublikowano

Też patrzyłem po VINach na realoem, i na obrazkach są takie same, wymagają tych samych śrub itd, jedynie nr seryjne się nie zgadzają.

Dzięki za namiary wysłałem PW

• 1 rok później...
Opublikowano
Ale blok silnika N47D20C o mocy 177KM będzie pasował do reszty od N47D20A ??? A tak w ogóle co byście polecili, jeżeli walnęła tuleja na cylindrze w N47D20A, szukać bloku, czy całego silnika ? Czy goły słupek z N47D20C 184KM będzie pasował z osprzętem N47D20A ???
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Odgrzewam kotleta czy słupek n47d20c 184ps podejdzie pod 177ps, widać gołym okiem ze podstawa filtra oleju musiała by zostać od wersji 184ps, może ktoś przerabiał w/w temat

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann