Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam all i mam pytanie : chodzi mi oto że w mojej e 30 316 jedna tarcza chamulcowa dostała bicia, przy obróbce sprawiała wrażenie przegrzanej, czy może mieć to coś wspólego z tym , że nie mam z jednej strony tunelu chłodzącego chamulce :?: (skutek polskich dróg zimą )

z góry dzięki za jakieś podpowiedzi

Opublikowano

Raczej brak tunelu nie wpłynie w tak dużym stopniu na przegrzanie hamulca jak blokujący się tłoczek. Sprawdź zacisk.

Ja jeździłem ubiegłe wakacje bez jednego tunelu i oba hamulce są w jednakowym dobrym stanie.

Opublikowano

zatarty tłoczek odpada, sprawdzam przy każdej nadażajacej się okazji czy się nie zastał(zboczenie po starym fordzie w którym było to nagminne),więc to odpada , dodam że miałem kilka awaryjnych sytuacji gdzie z dużch predkości musiałem wychamować, kapcie mam też wieksze od standardowych więc układ chamulcowy jest wtedy bardziej obciążony i może brak dostatecznego wychładzania odbił swoje piętno, ale to tylko moja sugestia

proszę o jakieś inne podpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano
Większe prawdopodobieństwo jest w tym, że tarcza dostała wody z kałuży i się rozhartowała.