Skocz do zawartości

[m52b20] elektrozawory non stop otwarte

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z elektrozaworami a raczej z ich zasilaniem. Po wymianie nagrzewnicy zauważyłem że niezależnie od ustawionej temperatury na panelu leci zawsze bardzo gorące powietrze. Na pierwszy ogień poszły elektrozawory - są sprawne, mają i czyste bo rok temu wymieniłem w nich oringi. Okazało się ze na obydwa elektrozawory podawane jest cały czas napiecie, co gorsza nawet jak wylacze panel i wyjme kluczyki to cały czas jest napiecie i są otwarte. Po wypieciu niebieskiej wtyczki klimatronika napiecie znika a po ponownym włożeniu jest napiecie ok 8v(elektrozawory są wtedy zamkniete) ale po włączeniu klimatronika pojawia się 12v i już tak zostaje. Drugim problemem jest to ze po wylaczeniu panela wszystkie klapki nagrzewnicy powinny sie zamknac, a u mnie otwiera sie klapka na nogi- czuc jak bucha cieplym powoetrzem podczas szybkiej jazdy. Po wlaczeniu klimatronika dziala ona normalnie i nie jest to problem z biegunowoscia silniczka. W celu wyeliminowania wady panela klimatronika mam pytanie czy jest ktoś może z Zabrza lub okolicy? Chciałbym na chwilę podmienić panel żeby zobacZyć czy to jego wina.
Opublikowano
Problem rozwiazany, panel byl i jest sprawny a stale napięcie na elektrozawory jest przez kilka minut po wyjęciu kluczyków a potem znika. Winne są oringi w elektrozaworach które ze starości nie trzymają i puszczają ciepłą wodę na nagrzewnice, przez co cały czas wali gorącym i nie mam regulacji temperatury.