Skocz do zawartości

Uszkodzony czujnik wałka rozrzadu/vanos 523i m52b25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Nigdzie nie znalazłem to też mam zapytanie. Mam uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu. W inpie dodatkowo wywala mi błąd Vanos-a . Czy może to być spowodowane błędnym odczytem z czujnika wałka ? Czujnik wskazuje kąt wałka na trochę ponad 24° Ale momentami spada na 16°-18°. Silnik tak jak w temacie m52b25 (1vanos) . Z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano
Jak najbardziej od czujnika dodatkowo, może wywalać błąd vanosa 212. Trochę duże te przeskoki w stopniach masz prawdę mówiąc, a łańcuch rozrządu nie jest wyciągnięty?
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
No to tak . Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu , praca silnika uległa znacznej poprawie . teraz moje pytanie w INPIE sprawdzałem vanosa i w zakładce gdzie jest pokazany jego stan (on/off) ciągle mam off , natomiast przechodząc do zakładki pracy vanosa wywala mi błąd odczytu danych, co dziwne robiąc odczyt błędów silnika nic nie wywala . Kąt wałka w obecnej chwili to miedzy 21,3-22' nawet przy wciśnięciu gazu powyżej 5000 rpm nic się nie zmienia / co do ustawienia vanosa i łańcucha nie jestem teraz w stanie tego sprawdzić . Błąd w odczycie nipy i się nie przejmować czy szukać dalej problemu ?>
Opublikowano
Zmianę stopni vanosa sprawdzaj podczas jazdy a nie na postoju gazując. Takie uroki Inpy,że nie zawsze wszystko pokaże u mnie Livedate pokazuje całą, a u kolegi sprawdzałem to tylko dwa pierwsze ekrany potem wyskakiwał błąd i nie czytała więcej
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj podczas jazdy i pokaż jak to wygląda a poza tym jakiej firmy kupiłeś czujnik?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.