Skocz do zawartości

Przegub kolumny kierowniczej, sprzęgacz e46 VIDEO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem mam z kierownicą w e46, posiada 1cm luz w lewą i w prawą stronę oraz puka przy szybszych ruchac , auto pływa po drodze . wymieniłem magiel na nowy plus nowe drązki i konćówki. Trochę pomogło ale dalej z tym walczę.

Kupiłem używany sprzęgacz wraz z przegubem kolumny dolnej. Sprzęgacz jak i kolumna nie ma nawet najmniejszych luzów w każdym położeniu , lecz moją uwagę przykuł luz łączący obie te części.

Zamieszczam filmik o który luz mi chodzi.

Czy to tak ma być ? czy powinno być sztywno? co z tym zrobić ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wymieniałem sprzęgacz i przegub, to nie zmontowałem tego na stole więc nie wiem czy tak powinno być. Sprzęgacz kupiłem nowy z ASO, przegub używka. U mnie powodem objawów jakie opisujesz był krzyżak na przegubie. Miał delikatny luz, więc na całej długości kolumny dawało to już spory stuk i luz. Nie dasz rady bardziej dokręcić tej śruby blokującej? Według mnie nawet delikatny luz na boki będzie mocno na kierownicy odczuwalny, ale taki wzdłużny chyba nie ma znaczenia.nie wiem czy ta sruba nie ma blokować tylko przed wysunięcem tych elementów.
Opublikowano

Po dokręceniu tej śruby nie ma żadnego luzu, śrubę potraktowałem klejem do gwintów.

Stary sprzęgacz 32306752957 był już w opłakanym stanie, luzy na gumie w każdej płaszczyźnie.

Przegub kolumny 32301094700 był w dobrym stanie czyli sekcje i krzyżak, ale że kupiłem cały komplet sprzęgacza wraz z kolumną postanowiłem wszystko wymienić na nowe ( tzn. używane ale w dobrym stanie)

Po wymianie auto nie pływa, nie ma luzów kierownica , pewnie się prowadzi, jednym słowem wszystkie usterki zniknęły. No może poza małym stukaniem na postoju na odpalonym silniku, ale tu obstawiam tuleje lub sworznie wahaczy.

Całość zajęła około 1h na podnośniku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To gratki. U mnie efekt też przeszedł moje oczekiwania. Nie to auta. A najlepsze że zaoszczędziłem na tym z tysiaka, bo mechanicy zaczynali od magla i nikt nawet niczego więcej nie szukał w moim mieście. Wymienił bym magla a potem naprawił usterkę za niecałe 200 zł. Wymiana banalna, więc spokojnie można to samemu zrobić.