Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś robił test na uszczelkę pod głowicą? Chodzi mi o test spalin co2 - taki prosty tester co wkłada się w zbiornik płynu wyrównawczego. Samochód to E46 323i 2.5 + LPG (M52TU). Pytam, ponieważ pamiętam, że kiedyś po zgaszeniu samochodu i otwarcia korka - od razu wylał się płyn. Pytania:

1. Czy tak powinno być - w sensie, że zaraz po zgaszeniu auta (bądź podczas jego pracy) przy otwarciu korka płyn się wylewa? Bo jedni piszą, że się wylewa i nie powinno się otwierać podczas pracy, a drudzy, że przy sprawnym układzie chłodzenia nie powinno nic wywalić.

2. Czy jeśli wywala płyn przy otwarciu korka - to jak można zrobić test spalin co2? Przecież tam trzeba włożyć tą rurkę i raczej będzie duże ciśnienie - znalazłem chyba filmik, który obrazuje o co mi chodzi:

3. Ile powinien trwać test spalin o2? Czy to jest tak, że jeśli po 3 min kolor się nie zmieni to jest ok czy trzeba odczekać np. 30minut? Pytam bo znów można znaleźć różne opinie - niektórzy twierdzą, że po kilkunastu minutach to każdy będzie miał inny kolor, nawet jeśli uszczelka pod głowicą jest sprawna.

Opublikowano

2. Czy jeśli wywala płyn przy otwarciu korka - to jak można zrobić test spalin co2? Przecież tam trzeba włożyć tą rurkę i raczej będzie duże ciśnienie - znalazłem chyba filmik, który obrazuje o co mi chodzi:

3. Ile powinien trwać test spalin o2? Czy to jest tak, że jeśli po 3 min kolor się nie zmieni to jest ok czy trzeba odczekać np. 30minut? Pytam bo znów można znaleźć różne opinie - niektórzy twierdzą, że po kilkunastu minutach to każdy będzie miał inny kolor, nawet jeśli uszczelka pod głowicą jest sprawna.

Test zaczynasz na zimnym silniku,a kończysz na gorącym.

Gdy wystartujesz z zimnego silnika to nie wywali płynu,gdyż w urządzeniu do testowania(kieliszku) jest odpowietrznik.

Jeśli nie będą się przedostawać spaliny do układu chłodzenia to płyn nie zmieni koloru,niezależnie od czasu.