Skocz do zawartości

Wymiana przewodów wspomagania (N42B20)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymiana przewodów nadchodzi wielkimi krokami i przyglądam się schematom i zastanawiam się czy nie lepiej odkręcić śruby od maglownicy żeby spuścić płyn ?

Chodzi o śruby nr 4 i 7 ze schematu http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AY71-EUR-04-2002-E46-BMW-318i&diagId=32_1282 spuścić tamtędy cały płyn dać zapłon pokręcić kierownicą ze 2 razy w lewo i prawo żeby jak najwięcej wyleciało ?

A potem odpiąć przewód nr 3(ten mi się poci) wymienić połączyć wszystko razem i zostawić tylko odpięte śruby nr 4 i 7 nalać z płynu odpalić zapłon pokręcić 2 -3 razy kierownicą żeby przepłukać układ i żeby i żeby nowy przewody sprawdzić.

Potem wszystko poskręcać już na gotowe nalać płyn pokręcić kilka razy kierownicą ewentualnie dolać płynu i koniec.

Co myślicie ??

Edytowane przez Palec11

Opublikowano

Nie wiem co chcesz uzyskać taką metodą.

Odkręcasz przewód który jest do wymiany ,spuszczasz płyn i zakładasz nowy przewód.

Jeśli chcesz przepłukać układ,to odpinasz przewód powrotny od zbiorniczka,wkładasz go w pojemnik.

Zatykasz nawet palcem króciec po wężu powrotnym w zbiorniczku.

Druga osoba uruchamia silnik,Ty cały czas lejesz płyn do zbiorniczka.

W ciągu kilku sekund przez układ przeleci litr płynu.

Opublikowano
  • Autor
O z tym to nie jest zły pomysł a powiedz mi kolego która rurka to ten przewód powrotny ? Bo nie ukrywam że jestem laikiem a chce coś sam przy aucie zrobić :) I Czy układ wspomagania jak już szczelnie poskręcam wszystko wystarczy odpowietrzyć po przez skręcanie kołami w prawo i lewo kilka krotnie z zamkniętym korkiem i potem ewentualnie dolać płyn ?
Opublikowano

Przewód zasilający jest od zbiorniczka do pompy,a powrotny to ten drugi.

wystarczy odpowietrzyć po przez skręcanie kołami w prawo i lewo kilka krotnie z zamkniętym korkiem i potem ewentualnie dolać płyn ?

Korek otwarty,odpalamy silnik,jedna osoba kręci kierownicą druga pilnuje odpowiedniego poziomu płynu.

Opublikowano
  • Autor

Czyli po kolei :

Link do układu kierowniczego http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AY71-EUR-03-2002-E46-BMW-318i&diagId=32_1282

1.Wyczyszczenie przewodu (przewód urzywany)

2.Spuszczenie płynu wspomagania (Odpinam przewód nr 1 )

3.Odpięcie przewodu nr 3 i zamontowanie nowego

4.Poskładanie wszystkiego do kupy

5.Odpięcie przewodu nr 10

6.Zabezpieczenie ujścia oleju z przewodu nr 10

7.Jedna osoba odpala silnik i kręci kierownicą druga osoba leje olej dopóki płyn się nie przeleje.

8.Zapinam wszystkie przewody szczelnie

9.:

1.Leje płyn do zbiorniczka odpalam auto kręcę kierownicą kilku krotnie sprawdzam poziom płynu i dolewam

2.Ktoś odpala silnik i kręci kierownicą ja nalewam płyn do odpowiedniego poziomu.

10.Pije piwo i cieszę się wymienionymi przewodami wspomagania wraz z płynem.

Jakieś uwagi ? Niech ktoś mi powie czy dobrze to rozplanowałem i co ewentualnie zmienić ?

2l Płynu mi wystarczą ?

Opublikowano

Ja dodatkowo jeszcze wydmuchalem sprężonym powietrzem resztki oleju z przewodów i wymylem zbiornik wyrownawczy rok jazdy i olej dalej czerwony jak w butelce

Gdzieś musi być jakieś sitko albo filterek to też to wyczyść,Ja mam diesla i jest troszkę inaczej bo sitko jest w zbiorniku na pompie

Jak chcesz plukac i zrobić to w miarę dobrze to proponuję kupić z 5 litrów

Jak szkoda ci kasy to do płukania kup najtanszy atf z Orlenu

Opublikowano
Czyli po kolei :

2.Spuszczenie płynu wspomagania (Odpinam przewód nr 1 )

6.Zabezpieczenie ujścia oleju z przewodu nr 10

Jakieś uwagi ? Niech ktoś mi powie czy dobrze to rozplanowałem i co ewentualnie zmienić ?

2l Płynu mi wystarczą ?

Po odpięciu przewodu nr 1 spuścisz płyn tylko ze zbiorniczka(spuszczamy zawsze z najniższego punktu układu.

Czyli gdy odkręcisz przewód nr 3 od magla to płyn spłynie ze zbiorniczka i pompy.

Z przewodu nr 10 masz zabezpieczyć,ale nie przewód,lecz króciec z którego go zdejmiesz,czyli króciec zbiorniczka płynu.

Przez przewód nr 10 będzie wypływał płyn przy płukaniu układu(zorganizuj bańkę,butelkę).