Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, jest to jedna z trzech śrub, które mocują wahacz do podłogi, zdjęcie https://zapodaj.net/df2809fed9830.jpg.html. Problem jest jeszcze poważniejszy bo w tej śrubie siedzi jeszcze wykrętak :( .Problem dotyczy tylko tej jednej śruby. Myślę nad przewierceniem tej śruby łącznie z wykrętakiem wiertłem do twardej stali fi 10.0 (śruba M12x1.5x43) i wyskubania resztek :? . Da radę coś z tym zrobić, może ktoś miał taki problem, jaki typ wiertła zastosować (najtwardsze z węglikiem wolframu do wiercenia ok. 50 HRC, koszt 50 zł za fi 10.0, ale nie wiem czy ręczną wiertarką da radę) ? Wahacz trzymać się trzyma, ale chciałbym to naprawić.

Wpadłem na pomysł, żeby przyłożyć nakrętkę do tej urwanej śruby i zaspawać w środku. Będę miał za co odkręcać i śruba się przy okazji nagrzeje i może coś puści. Tego spróbuję najpierw.

Opublikowano
Lepiej najpierw nadspawać nakrętkę, zalać odrdzewiaczem i odkręcać, będzie to szybsza metoda, powinno puścić i z głowy :)
Opublikowano
Lepiej najpierw nadspawać nakrętkę, zalać odrdzewiaczem i odkręcać, będzie to szybsza metoda, powinno puścić i z głowy :)

W następny weekend będę się za to zabierał. Spróbuję z nakrętką. Zauważyłem ten urwany łeb jak zmieniałem wahacze, reszta śrub się wykręciła.