Skocz do zawartości

[E83] 3.0d 204KM - sadza na kolektorze - kolektor? EGR ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem załoga,

pewien czas temu wymieniałem króciec układu chłodzącego - okazał się być wcześniej klejony.

zwaliłem kolektor, dołem nowy króciec i nową uszczelkę, zmontowaliśmy wszystko i gitara....do czasu.

Ostatnio zacząłem czuć spaliny w samochodzie i jednocześnie głownie na zimny silniku kopci gęstym białym dymem - serce zabiło mocniej.

Po przejechaniu 1-2 km problem z gęstym dymem znika, ale jak go depne na "P" to lekko bo lekko ale wali na biało.

Wcześniej tego nie było.

Sprawdziłem płyn chłodniczy - czysty, olej w normie, trzyma jeden stan.

Zwaliłem pokrywę silnika, a tam cały kolektor - w zasadzie to silnik - w czarnej sadzy.

Nie wykluczam, że to fuszerka z naszej strony.

Zawór EGR ? Dziura w kolektorze? Problem z obejmą ?

Będę wdzięczny za każdą informację/sugestie.

Liczę na Waszą wiedzę.

Opublikowano

A po której stronie jest w sadzy?

Jak po prawej stronie to może pęknięty kolektor wydechowy - częsta przypadłość w tych modelach.

Może być też od EGR.

Musisz wyczyścić, pojeździć bez osłon i po obserwować

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz Lustek.

W zasadzie to caly motor jest zapitolony ta sadza, wiec ciezko mi stwierdzic.

Jutro rano go umyje i bede go obserwowal, chciaz czasu nie mam zbyt wiele bo za dwa tygodnie chce nia jechac na Chorwacje, a czeka mnie jeszcze wymiana krzyzaka i podporu walu bo bije i chrobocze momentami.

Czy wedlug Ciebie - bialy dym z tlumika rowniez moze byc spowodowany w.w schorzeniem? Kolektor wydechowy - wymiana gora? Duzo zabawy?

Opublikowano

Jeżeli masz chłodniczke EGR to biały dym może być spowodowany jej nieszczelnoscia. Ale to by ci ubywalo płynu chłodniczego.

Najpierw załatw sprawę nieszczelności spalin bo to może być tym spowodowane.

Kolektora nigdy nie zwalalem ale raczej dużo roboty i podnośnik potrzebny bo wydech cały musisz zwalić. I jakąś windą od góry żeby sam silnik do góry podciągnąć. Turbina też musi iść out.

Najpierw się upewnij czy to na pewno kolektor.jak jest nie szczelny to będzie się tam robić czarno

Opublikowano

Problem zdiagnozowany-duperel.

Opaska uciakowa na laczniku zaworu egr skonczyla swoj żywot i jest nieszczelność. Podratowalem sytuacje "na sztuke" a jutro pojade po porzadna obejme. Wczesniej bylo juz grzebane cos przy EGR przez jakiegos paćmaguna, poniewaz sruby mocujace egr sa tak poranione, ze nie jestem w stanie go odkrecic - a chcialem wyczyscic przy okazji.

Przy okazji czy kolanko ktore laczy sie z zaworem egr nie powinno wchodzic do srodka? W sensie jedno w drugie?

U mnie kolanko jak i wpust do egr ma jedna srednice/obwod.

Opublikowano

To super że taka mała głupotka.

To kolanko ma mieć taki sam rozmiar jak EGR. Połączone ma to być taka specjalną opaska z bokami, która spina dwie części mocno do kupy:)

Opublikowano

Ok-wielkie dzieki za info.

Bede musial poszukac odpowiedniej opaski i zlapac winowajce.

Nastepnie ponownie umyc silnik i pojechac do mechanikow, ktorzy mi proponowali naprawe "tej wady" za 600pln :)

Opublikowano

Dokladnie tak - czesc nr 7.

Latam teraz po miescie i szukam odpowiedniego zacisku.

Co do mechanikow - nie sadze - poniewaz panowie powiedzieli ze naprawia to w ciagu 3-4h bez nowych czesci, a jeden z nich paluchem sprawdzal przedmuch na kolanku/laczeniu :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co prawda problem rozwiązałem już pewien czas temu ale napisze - może komuś się przyda.

Problematyczny był przewód rurowy/kolanko łączące zawór EGR.

Nieszczelność była na łączeniach - kupiłem nowy przewód/kolanko - plus dwie nowe opaski i problem znikł.

Zdecydowanie lepsza dynamika i reakcja na gaz.

Przez chwilę analizowałem usunięcie EGR'a :cool2: