Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie działał mi spryskiwacz tylnej szyby. Po przejrzeniu forum stwierdziłem, że pewnie dysza jest zapchana. Rozebrałem klape, dysza była faktycznie zapchana.

Przeczyściłem ją niestety dalej brak płynu. Stwierdziłem, że pewnie przez zapchaną dysze padła pompka. Rozebrałem przednie nadkole, by dostać się do silniczków spryskiwaczy. Okazało się że do silniczka tylnego spryskiwacza nie dochodzi napięcie, gdy podłączyłem do niego wtyczke silniczka przedniej wycieraczki podawał płyn bez problemu. Kawałek wiązki który udało mi się obejrzeć przy silniczka nie wskazuje na przerwe w obwodzie(przynajmniej w nadkolu). Zajrzałem do skrzynki bezpieczników za schowkiem, ale niestety z niemieckiej rozpiski nie udało mi się zdiagnozować który bezpiecznik może odpowiadać za silniczek tylnego spryskiwacza. Ktoś podpowie? Oczywiście nie wykluczam też innych opcji jak np manetki.......ale chce zacząć od najprostszych rzeczy. Prosze o pomoc :)