Skocz do zawartości

Opony różnica mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien dylemat i zarazem zapytanie:

1.Przeglądam wiele ogłoszeń dotyczących sprzedaży opon używanych i spotykam się z różną głębokości bieżnika np. 1x 5.8mm , 1x 5,6mm / 1x 5,5mm , 1x 5mm - czy taki stan bieżnika ma wpływ na prowadzenie? i czemu on jest przeważnie nierówny ?

2.Mam na tylnej osi opony zimowe continental 225/55/17 - tych opon już nie będę chciał zakładać na zimę, nie robię żadnych tras - jedynie pokonuję dziennie ok 30km przeważnie sam, i mam dylemat czy przejeździć na tych oponach to lato i je wyrzucić czy raczej kupić jakieś używki letnie.

Czekam na wasze odpowiedzi oraz sugestie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jak nie zapitalasz po autostradach to je dojedź i kup nowe. Używane to loteria .
Opublikowano
  • Autor
Jak nie zapitalasz po autostradach to je dojedź i kup nowe. Używane to loteria .

Tylko zastanawiam się czy to nie zbyt duża różnica bo producent zaleca profil 50, a ja jeżdżę na profilu 55 z tyłu, przód mam o profilu 50.

Opublikowano

opony powinny miec taki sam profil opony

bardzo jest to wazne gdy sie ma XD

Opublikowano
A kolega nic nie mówił czy ma na 4 kola napęd czy dwa i w ogóle jakie bmw. Sprawa jasna ze xd = ten sam profil, a jeśli na tył napęd to może być inny
Opublikowano
  • Autor

Przepraszam za powyższy brak informacji:

Model E60

Silnik 2.2 170KM w Automacie

Napęd tylko na tył

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ile zaoszczędzisz kupując używane opony? 500-600 zł? Wolałbym nowe - nawet kiepskiego producenta niż używki. Jeździsz e60, a szkoda ci kasy na opony?
Opublikowano
  • Autor
Ile zaoszczędzisz kupując używane opony? 500-600 zł? Wolałbym nowe - nawet kiepskiego producenta niż używki. Jeździsz e60, a szkoda ci kasy na opony?

To także dobra sugestia!

Szczerze chciałem pojeździć ten sezon a raczej jego końcówkę na jakiś używkach a ewentualnie na następny rok kupić 4x michelin, dunlop czy coś innego z wyższej półki ponieważ teraz wyszły mi troszkę inne wydatki.

A jeśli już nowe to może: Barum, Fulda?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Teraz letnie opony kupisz dużo taniej niż na początku przyszłego roku. Za używki 17" zapłacisz 600 zł, nowe dobre to koszt ok. 1500 zł. Różnica ok. 1000 zł i dużo i nie. Ja bym kupił nowe, nawet na raty.
Opublikowano
Polecam uniroyal rainsport 3 sam śmigam na nich już trzeci sezon, są miękkie w sam raz na nasze drogi i ładny bieżnik. Na autostradzie przy większych prędkościach 190+ sprawują się wyśmienicie.
Opublikowano

Również mogę zarekomendować uniroyale rainsport 3. Dla zainteresowanych opinie i test:

http://wulkanista.pl/uniroyal-rainsport-3/#ocena-parametrow

Co do wysokości bieżnika opon używanych to jeżeli każda z opon ma inną wysokość, to coś musi być na rzeczy. Zapytaj o rok produkcji opon, dokładny dot. (tydzień i rok). Jeżeli każda opona będzie miała inny dot, to znaczy że to 4 różne opony z 4 aut czyli tak zwanych różnych kościołów. Przyczyną może być też nieprawidłowo ustawiona zbieżność lub geometria.

Dobrze kupić opony które mają chociażby na jednej osi tę samą głębokość, czyli np. 2 x 5,5mm + 2 x 6mm.

Opublikowano
  • Autor

Generalnie interesuje mnie zakup tylko dwóch opon na tylną oś, ponieważ na przedniej osi mam opony jeszcze w dobrej kondycji, i tak się waham czy kupić jakieś firmowe gumy używane np. 2letnie z dobrym bieżnikiem czy też coś nowego z klasy średniej.

Tylko szukając opon używanych często spotykam opony z różną głębokością bieżnika, mimo tego że data produkcji opon jest taka sama.