Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu uprzedzę pytania " czemu nie użyłeś blokady ", użyłem lecz niestety koło było tak mocno dokręcone, że kruszyło zęby do blokowania w kole.

Aby było dojście do śruby koła dużym kluczem pneumatycznym, trzeba było demontować zderzak z grillem,chłodnicę wody z wentylatorem, skraplacz klimatyzacji, intercooler i chłodnicę wspomagania. Ale skraplacz i tak był do wymiany bo przepuszczał czynnik chłodzący.

Reszta info w opisie filmu.

Opublikowano
1,2 cala nie ma szans na odkręcenie. Jeśli chodzi o klucz blokadę ,to mam ori, i jeszcze żadne koło się nie oparło(trochę tego już wymieniłem). Dwie rurki ,pokrętło 3/4 cala i jazda.
Opublikowano
Być może i u mnie by poszło z blokadą ( miałem dorabianą ) , prawdopodobnie była zbyt słabo dociśnięta do koła i wykruszyło zęby. W E60 jest wystarczająco dużo miejsca po zdjęciu wentylatora na pneumat 1/2 jednak niestety jest on za słaby.
Opublikowano
Na pewno lepiej ( większe możliwości dociśnięcia blokady ), tylko nie miałem dostępu do kanału na daną chwilę. Dlatego nie polecam tego robić bez kanału czy podnośnika.
Opublikowano
Jeszcze sposób jeden jest ,ale to tez kanał trzeba mieć. Blokowanie kola zamachowego blokadą lub dorobionym prętem przez otwór na łączeniu skrzyni z silnikiem
Opublikowano
Ta metoda jest mocno ryzykowna, jest duże prawdopodobieństwo wykruszenia ząbka koła zamachowego i wtedy dopiero będą koszty. Też o tym słyszałem ale od razu odrzuciłem taki sposób. Tak samo jak odkręcanie rozrusznikiem po zaparciu kluczem o wahacz czy posadzkę czy odkręcaniu na V biegu i wciśniętym hamulcu. Dopuszczałem tylko 2 opcje: blokada koła pasowego na ząbkach lub gdy tak się nie uda, kluczem pneumatycznym, który po prostu zrywa śrubę nie obracając wałem.