Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to normalne, że podczas działającej klimatyzacji silnik pracuje jakby trochę głośniej?

BMW X1 E84, 2011r sDrive 143KM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest normalne - jednym wyje głośniej innym ciszej ,ale zawsze po włączeniu klimatyzacji jest głośniej .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Dokładnie posłuchałem i podczas włączonej klimy na tym jak auto spada z obrotów przy około 1000-1200 obrotów słychać tak głośniej niż bez włączonej klimy takie wycie... czy też tak macie? Klima chłodzi bardzo dobrze.
Opublikowano
Byłem w serwisie gdzie zajmują się typowo klimatyzacją... posłuchali, popatrzyli pod maską i powiedzieli, że wygląda wszystko ok, a to że słychać głośniejszą pracę sprężarki to jest normalne jak są takie upały. Mówili, że silnik jest dużo bardziej obciążony i nawet do 30 KM może zabrać.
Opublikowano

Byłem dzisiaj jeszcze u mojego znajomego mechanika i podłączył mi klimę pod maszynę.

Klima była ładnie nabita 600g czynnika + 40g oleju więc wszystko ok włącznie ze szczelnością.

Usiadł później za kierownicą i sprawdził jak chodzi silnik po włączeniu klimy jak i wyłączeniu.

Podczas wyłączonej klimy jest wszystko super, a jak się włączy to po kilku sekundach przy dodawaniu gazu lub trzymaniu go na lekkich obrotach około 1000-1100 słychać takie buczenie nasilające się podczas dodawania i puszczania gazu.

Coś jak na tym filmie od 0.20 sek:

Powiedział też, że jakby to było łożysko na kole pasowym klimy to by też buczało podczas wyłączonej klimy więc na pewno to coś w środku sprężarki... może jakaś inna część. Klima chłodzi bardzo dobrze.

Dopiero koło 15 sierpnia będzie miał czas mi to ogarnąć.

Ale powiedział, że ewidentnie coś jest bo słychać to i tak samo wyczuwa się dziwne drgania na kierownicy podczas tego buczenia.

Opublikowano
Zauważyłem również, że podczas gdy włączę klime i po chwili zacznie tak lekko buczeć, narasta wraz ze wzrostem obrotów silnika i spadkiem to wtedy na kierownicy są odczuwalne takie lekkie drgania od silnika... nie wiem czemu tak jest... coś może w sprężarce do wymiany... klima chłodzi bardzo dobrze.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdzone zostało również koło pasowe wału korbowego i jest w porządku.

Wszystko działa bez problemu przy wyłączonej klimatyzacji.

Jak włączę i słychać to cyknięcie to po 5 sekundach już zaczyna być słychać takie buczenie... jakby głośniejszy dźwięk przy zwiększaniu się i spadku obrotów silnika. Do tego wyczuwalne są takie wibracje na kierownicy.

Czy to raczej może być problem ze sprężarką jak kolo pasowe, ubytek czynnika, ciśnienia w układzie klimatyzacji, poduszki silnika zostały wykluczone? Bo już sam nie wiem od czego to, a denerwuje ten dźwięk.

Dźwięk jest taki podobny jak na tym filmiku gdy się załączy klimę: