Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prośba o rozszyfrowanie dwóch błędów z INPA :

4203 Gluehsteuergeraet ( sterownik świec żarowych ? ) - wyskakuje codziennie

4783 Steuergeraet intern 14 , 4783 Steuergeraet intern 15 ( ???) - wyskoczyły dzisiaj przy błędzie skrzyni automatycznej.

Auto (E60 530dA)po zgaszeniu normalnie odpaliło i nic się dalej nie działo.

Opublikowano

Dzięki za tak szybką odpowiedź.

Czyli to tylko zbieg okoliczności, że ten błąd wyskoczył w tym samym czasie co błąd skrzyni automatycznej ?

Miałem akurat przy sobie lapka z INPA, skasowałem błędy, pojechałem na działkę, wróciłem bez przygód.

Jedyny błąd który wyskoczył pod domem to "4203 Gluehsteuergeraet". Zbieram się na wizytę w warsztacie,ale nie wiem czy na 100% dotyczy to sterownika świec żarowych.

Opublikowano

Dzięki ponownie temsky740

Dzisiaj wymieniłem sterownik świec i już nie pojawia się błąd "4203 Gluehsteuergeraet".

Ten drugi tzw błąd chaotyczny też się nie pojawił od 4 dni. Jak zacznie wariować sterownik silnika to już wiem komu go wysłać :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chip tuning robili w dde ?

Dzisiaj był na warsztacie Е92 po chip-tuningu z wewnętrznym błędem DDE: control unit internal.

Wgranie fabrycznego firmware rozwiązało problem.

Opublikowano
Nic mi o tym nie wiadomo, poprzedni właściciel nic o tym nie wspomniał a użytkował ją prawie 4 lata. Wiec raczej niestety lub stety nie było w niej chip tuningu. Jest jakaś opcja w INPA żeby to sprawdzić ? Na hamownie w najbliższym czasie się nie wybieram :wink:
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi.

DPFa nie ma fabrycznie, klapki były usuwane za mojej kadencji w warsztacie, nie wiem czy coś zmieniali w kompie po tym zabiegu.

Może ktoś kiedyś grzebał przy przebiegu, bo 2003r i 270tys przy jakiej 5er to śmiesznie wygląda, ale nie wnikam :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
bo 2003r i 270tys przy jakiej 5er to śmiesznie wygląda, ale nie wnikam :8)

Możemy wnikac ))), jeśli będziesz na Śląsku