Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy nie mogłem doszukac sie tego tematu na tym forum .

po sprawdzeniu błędów wyskoczył mi komunikat o koniecznosci wymiany oleju w rozdzielaczu .

wymieniłem na podstawie poniższego opracowania.

z czesc zamiennych trzeba kupić olej DTF1 zgodny z waszym autem i nowe uszczelki wydechu od kolektora - 2 szt - wchodzi ok 0,55-0,6 l -pozostałą zawartość butelki wykorzystałem do przpłukania rozdzielacza ze starego oleju , czyli odkrecony korek spustowy i wlewałem swiezy olej przez wlew az zaczął lecieć czysty olej ze spustu .

w moim przypadku okazało sie ze punkt w ktorym opisany jest demontaz podpory rozdzielacza zeby dostac sie do wlewu jest zbedny .

bez problemu po zdemontowaniu wydechu i osłony termicznej mozna dostac sie do wlewu dośc duzym kluczem imbusowym .

po wymianie bład nalezy skasowac i zaadaptowac na nowo - coś na wzór akumulatora .

http://www.pelicanparts.com/techarticles/BMW-E60/67-TRANS-Transfer_Case_Fluid_Replacing/67-TRANS-Transfer_Case_Fluid_Replacing.htm

pozdrawiam

Michał

Opublikowano
Nie trzeba rozpinać wydechu, wystarczy opuścić odpinając od wieszaków końcowy tłumik. Reszta dokładnie jak piszesz, choć podporę i tak zdejmowałem. Problemem był klucz imbusowy od korka spustowego - przy skrzyni automatycznej jest tam bardzo mało miejsca pomiędzy korkiem a miską skrzyni i musiałem dorabiać specjalną nasadkę.
Opublikowano

Ja ostatnio to przerabialem kilkukrotnie w x3 a takze e60. W e60 wydech najprościej do wyjecia bo idzie szybko i sprawnie no moze oprocz srub od wydechu...

Olej do skrzynki ATC to Ravenol TF-0870. Płukać nie ma potrzeby. Ale konieczna adaptacja i kasowanie bledu.