Skocz do zawartości

Odcienie lakieru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Stałem się posiadaczem kolejnego już BMW (F30 wcześniej E90) w kolorze Melbournerot Mettalic A75. Auto jest absolutnie bezwypadkowe ale zderzaki i wszystkie elementy plastikowe (progi, klamki, płetwa, lusterka) maja jakby delikatnie inny odcień (ciemniejszy). Nie rzuca się to w oczy ale w specyficznym świetle daje się zauważyć. Zastanawiam się z czego to wynika czy z tego że elementy plastikowe nie są malowane w tym samym miejscu, może od tego że plastik inaczej "przyjmuje" lakier czy może jeszcze coś innego. Nawet na niektórych zdjęciach w necie innych BMW w tym kolorze te różnice czasami są widoczne. Może ktoś potwierdzić moje spostrzeżenia i ewentualnie wyjaśnić z czego to wynika?

Opublikowano
to nie tylko w BMW tak jest , w innych markach tez , moze plastikowe czesci inaczej " oddaja " barwe , kolor ?
Opublikowano
Te elementy są malowane w innym miejscu, poza tym elementy plastikowe będą miały zawsze inny odcień, nawet malowane w tym samym miejscu i tą samą bazą. W przypadku Estoril Blue najbardziej rzucającym się w oczy elementem jest tylny zderzak, jego kształt + moje zboczenie zawodowe powodują grymas na twarzy za każdym razem, gdy na niego spojrzę.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
po prostu zrzuć parcha do Wisły :D
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie, najbardziej widoczne jest to na tylnym zderzaku, no cóż trzeba sie przyzwyczaić albo jak radzi Karbo do Wisły z nim :lol: