Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu mam błędy 4083 (Brake-light/brake-test switch, signals) oraz 51AE (Signal from engine management implausible: brake-light switch).

Wymiana czujnika STOP nie pomogła.

Błędy po skasowaniu, pojawiają się ponownie po uruchomieniu auta i wciśnięciu pedału hamulca.

Światła STOPu działają poprawnie.

Ze względu na te błędy, nie działa tempomat.

Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić w celu wyeliminowania tych błędów?

Auto to BMW X5 E70, 3.0sd, 2008.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdzić dwa przewody S_BLS i S_BLTS od czujnika do DDE.

Od tego trzeba było zacząć , a nie czujnik zmieniać.

Opublikowano

Te dwa, które wymieniłeś.

Znalazłem serwisówkę, po kodzie błędu doszedłem do tych dwóch przewodów.

Odpiąłem akumulator, i sprawdziłem że oba te przewody nie mają przerw, tzn. od kostki przy pedale, do kostki przy ECU.

I tak jak pisałem wcześniej - światła STOP działają poprawnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem jeszcze bardziej smutną rzecz - jeśli przewody są OK, to może być uszkodzony DDE, ponieważ EGS nie otrzymuje od niego sygnał (błąd 51АЕ)
Opublikowano

Dodam jeszcze, że wykonałem testy za pomocą urządzenia Launch Diagun.

W sterowniku silnika, mogę podejrzeć wartości parametrów - w tym przypadku interesowały mnie brake switch oraz brake test switch.

Jedna z nich zmienia się, zależnie od naciśnięcia pedału hamulca. Przyjmuje wartości "not operated" oraz "operated".

Ale druga z nich, zawsze wynosi "not operated" - niezależnie czy naciskam hamulec czy nie.

Niestety było to kilka dni temu, i już nie pamietam, która z nich miała zawsze stałą wartość. Podejrzewam, że jeśli wsyzstko bylo by sprawne, to zawsze obie powinny wskazywać to samo. Czyli obie "operated" lub obie "not operated" - zgodnie z pozycją pedału hamulca.