Skocz do zawartości

BMW 535d jakim kluczem odkręcę zacisk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Dziś zabrałem się za wymianę klocków i tarcz i napotkałem się na dziwny problem, nie mogłem odkręcić slizgacza od zacisku bo potrzebny tam jest taki dziwny ' imbus z dziurka' czy ktoś wie jaki to jest rozmiar i gdzie mogę go dostać?

Bo w sklepach motoryzacyjnych są bardzo zdziwieni i nie maja takiego.

http://imageshack.com/a/img923/4513/y01uhB.png

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ze zdjęcia nie wynika że zwykłego imbusa nie można umieścić w sześciokancie, nie wiem w czym ta "dziurka" miałaby przeszkadza ?
Opublikowano
To jest "imbus z otworem". W zestawie kluczy z Lidla mam takie, ale tylko do 6mm. Tutaj może być 7 lub 8 mm pewnie...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mi to tak wygląda na zdjęciu jak by w tej śrubie był otwór, a rozumiem że jest odwrotnie "garbik". Jeżeli byłby problem z kupnem imbusa z otworem, to jeżeli zwykły imbus nie będzie bardzo twardy to wystarczy nawiercić w nim otwór.
Opublikowano
100% imbus 7mm i bez żadnej ''dziurki'' po srodku
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie ale 7mm zwykła bez dzióbki nie wchodzi.Może złe się wyraziłem jest tam garbik wiec klucz musi mieć otwór.

Może jeszcze ktoś się odezwie kto robił to w 535d bo zaciski i tarcze sa większe niż w wersjach ze słabszymi silnikami.

Opublikowano

Jeśli są skorodowane ścianki, a są, to klucz ciężko będzie wchodził. Ja zawsze musiałem delikatnie postukać żeby klucz wszedł w dziurkę.

Prowadnica to prowadnica nie ma tu znaczenia wielkość zacisków. Od tego są jarzma, które to wszystko trzymają podczas hamowania.

Kup imbusa z dziurką, ale udarowy bo zwykły utwardzany może się złamać i będzie następny problem do rozgryzienia.

Opublikowano
imbus 9 o ile to zeczywiscie 535 fxx
Opublikowano
  • Autor

Właśnie 9mm nie mam w komplecie. Mam nadzieje ze się nie mylisz. Kupię dziś 9 i zrobię kolejne podejście.

Dzięki

Opublikowano
  • Autor

BINGO!!

Kupiłem 9mm i wszystko poszło jak należy. Dziękuje bardzo za pomoc a w szczególności jacek68 za konkretna odpowiedz.

Job done!!

W przyszłym tygodniu tył.

Pozdrawiam