Skocz do zawartości

[E87] 120i 2004r, DSC wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poczytałem forum ale większość tematów to dinozaury. Do rzeczy to od około miesiąca co jakiś czas wywala mi błędy z DSC czyli kontroli pokazują się na desce, kierunki nie odbijają i nie działa kontrola trakcji.

Błędy jakie pokazuje komputer:

5E40-DSC: Steering-angle sensor:plausibility

5E43-DSC: Steering-angle sensor:Adjustment

94B4-DSC: Steering column switching centre: internal fault

94B5-DSC: Steering column switching centre: internal fault

Po usunięciu błędów często zostaje 5E40 ale też nie zawsze. Nie jestem w stanie zidentyfikować okoliczności w jakiej błędy wyskakują ponieważ nie ma na to reguły.

Wszystkie porady mile widziane.

P.S Już nie mam siły do tego samochodu, praktycznie co miesiąc coś w nim robię...

Opublikowano

ale za to prawdopodobnie byl tani w zakupie.. :)

do wymiany czujnik skretu kierownicy.

te druciarstwo tasma klejaca z innego tematu rece opadaja... nie wyprowadzisz tego auta na prosta.. pozycz kola od kogos

Opublikowano
  • Autor

Możesz podać mi numer części lub schemat? Kalibracja (Rheingold) nie pomoze? Co tam się psuje?

Offtop: Taśma klejąca była na 3 minuty, oczywiście jak się spodziewałem nic nie pomogło. Natomiast zamieniłem przód z tyłem i jest jakby lepiej?

Opublikowano
  • Autor
Czujnik jest w manetkach? Czy w taśmie?
Opublikowano

w manetkach kolego inwencji troche... allegro pl lub inny portal

od 150-400

Opublikowano
  • Autor
Nie denerwuj się proszę. Wole 10 razy zapytać niż popełnić błąd. Znalazłem "repair kit" coś to warte? Najpierw spróbuje to rozebrać i wyczyścić :) dam znać co i jak po czyszczeniu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Znalazłem "repair kit" coś to warte?

Takie specyfiki sa na chwile.

Usun problem raz a porzadnie i bedziesz mogl o nim zapomniec i nie wracac do niego.

Opublikowano
  • Autor
Zakładam że w fabryce BMW nie piszą na procesorkach korektorem :) także był już wymieniany. W każdym razie dokładnie wszystko wyczyściłem, poprawiłem styki. Zobaczymy co czas pokaże.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zakładam że w fabryce BMW nie piszą na procesorkach korektorem także był już wymieniany

Dobrze zakladasz-w faryce wystarczy ze czesc upadnie na ziemie i juz sie jej nie montuje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

Odświeżam temat a właściwie chciałbym dopytać o wymianę takiego czujnika. Czy po wymianie muszę kodować ten czujnik czy wystarczy kalibracja w Rheungoldzie? Czy inne manetki także trzeba kodować? Oczywiście mówimy o używanych. Może lepiej oddać ten czujnik do naprawy? Jeśli ktoś poprawi luty to może awaria ustąpi? Co jest głównym powodem padania tych czujników?

Opublikowano
  • Autor
Proszę o radę w temacie posta wyżej. Idą do mnie manetki i nie wiem czy będzie ok.
Opublikowano

nikt prawdopodobnie w takie pierdoly sie nie bawił.. czesci sa w wiekszosci nie rozbieralne... rozgrzebiesz pozniej przyjdzie wilgoc i bedziesz naprawiał to kolejny raz...

wiem ze np w i drive nagminne sa tak jak piszesz zimne luty... ten przypadek raczej bedzie wymiana.. tyle czasu minelo a ty jeszcze tego nie naprawiłes ??? :duh:

Opublikowano
  • Autor
Jako rozwiniecie i informacje dla osob ktore beda mialy podobny problem na przyszlosc. Kupilem inne manetki, i tu UWAGA jesli masz multifunkcje to takie manetki kup. Ja popelnilem błąd i w moich PINów było 12, w uzywanych ktore dokupilem bez multifunkcji PINów było 10. Takze multifunkcja w kierownicy nie działała. Natomiast czujnik działał. Po przełożeniu tarczy optycznej oraz odbłysnika z nowego(uzywanego) do mojego starego elementu problem nie występuje. Najprawdopodobniej odbłysnik powoduje problemy.