Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jadąc dziś włączyłem klimatyzację i zauważyłem pewien problem - pomimo ustawiania temperatury w panelu klimatyzacji - działa on tak samo - cały czas chłodzi. Na zewnątrz było około 20-22 stopnie - ustawiłem 20, 24, 26, 28 - zero reakcji - klima cały czas chłodziła tak samo (czyli na maxa). Dopiero gdy ustawiłem 32 stopnie (max) to wtedy zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Ale po ustawieniu już 30 - nadal chłodziła na maxa. Oczywiście poza tym wszystko inne działa - prędkość nawiewu ok - zauważyłem też, że nie działa chłodzenie na nogi, ale nie sprawdzałem tego dokładnie (a więc możliwe, że działa, sprawdzę w najbliższym czasie). Możliwe, że czujnik temperatury wewnętrznej padł? Jak mogę to sprawdzić? Jest w Inpie możliwość odczytania temp. wewnętrznej? Lub co innego mogło się stać?

Auto to E46 323i 2.5 99r.

Opublikowano

Z tego co kojarze to nawet są chyba 2 czujniki temperatury we wnętrzu. Jeden w panelu. Ogólnie w inpie to z tego co pamiętam są chyba nawet 3 albo 4 wartości temperatury i można sprawdzić.

Czy panel ci sam zwiększa obroty wiatraka czy nie ?

Ogólnie to powinno tak działać że jak ustawisz 22 stopnie to czujnik że środka sprawdza ile jest i jak jest mniej to nie włącza klimy, jak więcej to włącza klimę. Ale to nie chcę tak działać u nas. Nie wiem czy w ogóle nawet jako nowe tak działało.

szukam
Opublikowano

Tak, panel zwiększa obroty wiatraka i oprócz tej temperatury raczej nie ma innych problemów. Zgadzam się z Tobą, ale czemu przy 32 stopniach (max) włącza ciepły nawiew i temperatura działa, a przy mniejszych już nic nie daje ciepła i chłodzi na maxa?

Sprawdzę jeszcze w inpie te wartości, dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz fabryczną automatyczną klimatyzację? Sprawdź po vin, bo brak nawiewu na nogi sugeruje samą zmianę panelu z manual na auto.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Sprawdziłem błędy Inpą i był:

26 Sensor blower

Error frequency : 10

Skasowałem - będę obserwował dalej. Zaniepokoiła mnie tylko wartość: "Inner temperature sensor", która wynosi - 32.0 - 32.5 - 32.3. Czy możliwe, że czujnik zaciął się na 32 stopniach? Screen:

scr.jpg