Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym podłaczyc do bmw wzmacniacz + subwoofer pytanie jest takie czy do oryginalnego, bo takowe posiadam da się ogólnie podpiąć car audio. Słyszałem o przejściówkach RCA ale nie wiem czy jest godne polecenia.

Drugie pytanie czy jeśli można byłoby go podpiąć do radia to czy można to zrobić w bagażniku pod seryjny wzmacniacz gdzieś?

Opublikowano

kolego musisz sobie dolutować do radia wyjście audio, albo zlecić to komuś. Wtedy montujesz sobie wzmacniacz w bagażniku i podpinasz do niego co tam chcesz czy przednie głośniki czy subwoofer. Pamietaj że oryginalne głośniki są słabe, jak za mocno nimi zagrasz to je spalisz :)

Subwoofer jeśli masz sedana i blache w bagażniku za fotelami to będzie słaba opcja, bedziesz musiał pozbyć się tej blachy. Jak masz kładzione fotele to sprawa lepsza. Jak masz kombi to już w ogóle bajka do montazu głośnika.

Najlepsza opcja to zmiana oryginalnego radia, jak wsadzisz takie radio za 300/400zł to już seryjne głośniki zaczną lepiej grać. Wiem żę wygląda to słabo no ale zależy co potrzebujesz.

Najlepsze audio to wzmacniacz w bagazniku najlepiej 4 kanałowy, w przednie drzwi montujesz zestaw odseparowany i je wygłuszasz, jest troche rzeźby z tym ale da się zrobić. W miare głośniki kupisz za 250zł jakiś helix, hertz, używany morel itp. Wsadzasz tam średniotonowy, gwizdek i zwrotnice. Potem w bagazniku robisz w jakiś sposób bas, czyli jakaś skrzynia, albo zabudowa w koło zapasowe (są dedykowane skrzynie basowe w koło zapasowe na necie do kupienia, 300zł i koło Ci zostaje na swoim miejscu) i cieszysz się z dobrego audio za jakieś 800zł,

250 głośniki, 100 na materiały do głuszenia drzwi i robociznę własną, kolejna 100 na kable audio i te do wzmacniacza itp, za 200-300zł kupisz wzmacniacz używany 4 kanałowy, głośnik basowy jakiś 25cm też około 200zł używka lepszej klasy lepiej niż nowy słaby.

Zostaje ci jeszcze jakoś podać sygnał, czy to z ori radia czy wymienisz radio to już twoja sprawa.

szukam
Opublikowano

Szukaj takiego co ma napisane high input. Wysokie wejście. Wtedy możesz podłączyć wzmacniacz zamiast głośnika i wzmocnić sygnal i odesłać na głośniki.

O jakości takiego rozwiązania poczytaj. Jest gorsze niż wlutowane kabli RCA

szukam
Opublikowano (edytowane)

ja wsadziłem głośnik w boczek i odrobinę tylko wytłumiłem ale mam kombi. I jak dla mnie aż za dużo basu się pojawiło :D

jeśli nie potrzebujesz bagaznika to kup skrzynie zamkniętą, dopasowany do tego głośnik i już. Jeśli wolisz mieć bagażnik to kup skrzynie pod podłogę i tam bedziesz też mieć miejsce na wzmacniacz.

coś takiego dedykowane do e46

http://allegro.pl/bmw-3-e46-touring-obudowa-skrzynia-basowa-i6160651373.html

ja mam tak ale kombi wiec łatwiej o montaż głośnika i bas się dobrze rozchodzi.

http://i1260.photobucket.com/albums/ii578/k3m0t1989/th_20170612_182334_zpscmi4bnqi.jpg

od tuby lepsze są skrzynie zamknięte ale to też zależy od głośnika. Przy parametrach czesto masz podane ile litrów powinna mieć skrzynia i czy ma to być otwarta (bass reflex - czyli jest dziura) czy zamknięta

Edytowane przez K3m0T1989
szukam
Opublikowano
widze ze cos się na tym znasz to zapytam jeszcze czy mogę podpiąć to w ten sposób że podepte się do wzmacniacza z tyłu oryginalnego przez adapter i wzmacniacz będzie wzmacniał tylko szkrzynie basową ?
Opublikowano

to nie jest wzmacniacz.

Oryginalny wzmacniacz jest po lewej stronie i wystepuje tylko wtedy jesli masz głośniki Harman Kardon. Jest to rozszerzone audio w e46, jest też dodatkowy guzik wtedy pod klimą do tego audio.

Musisz dołożyć sobie sam wzmacniacz, sygnał albo prosto z radia (najlepiej i najtrudniej), albo z jednego kabla głośnika tylnego (albo prosto na wzmacniacz przez hi-input, albo przez konwerter, jakość dzwieku jest słabsza), i wtedy wystarczy ci wzmacniacz dwukanałowy i robisz mostek czyli zamiast 2 głosników podpinasz jeden niskotonowy do basu, gdzie bas umieścisz twoja sprawa.

Jeśli masz blache w sedanie to nie uzyskasz żadnego basu bez wycięcia tej blachy.

szukam