Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Może ktoś przerabiał lub ma pomysł jak rozwiązać mój problem a mianowicie nie moge otworzyć klapy ani z pilota, ani guzikiem na klapie. Nie ma zadnej reakcji mechanizmu. W czasie jazdy zapala się na żółto że klapa jest otwarta. Wiem tyle że prąd w kostce idącej do mechanizmu jest, lecz nie wiem czy odpowiedni bo na jednym przewodzie jest 12v a na drugim 3,5V po nacisnieciu przycisku w klapie spada do 0V wiec nie wiem czy tak ma być. Przycisk wydaje się być sprawny, mechanizm podłaczylem na krótko i działa. Poradzi coś ktoś? Może jakiś przekaźnik lub brak masy? Wiązke która idzie do klapy sprawdzałem nie ma żadnych przetrać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Może ktoś przerabiał lub ma pomysł jak rozwiązać mój problem a mianowicie nie moge otworzyć klapy ani z pilota, ani guzikiem na klapie. Nie ma zadnej reakcji mechanizmu. W czasie jazdy zapala się na żółto że klapa jest otwarta. Wiem tyle że prąd w kostce idącej do mechanizmu jest, lecz nie wiem czy odpowiedni bo na jednym przewodzie jest 12v a na drugim 3,5V po nacisnieciu przycisku w klapie spada do 0V wiec nie wiem czy tak ma być. Przycisk wydaje się być sprawny, mechanizm podłaczylem na krótko i działa. Poradzi coś ktoś? Może jakiś przekaźnik lub brak masy? Wiązke która idzie do klapy sprawdzałem nie ma żadnych przetrać.

Wiązka która idzie do klapy - według Twoich objawów moim zdaniem nawet na 99,9%

Opublikowano
Wiązka sprawdzona jak pisałem jest ok na laczeniu klapy z samochodem. Dodam że kiedy klapa jest zamknieta w aucie buczy coś jakby pompa paliwa cyklicznie co 2 minuty przez 1sek, a gdy klapę otworze to wtedy już nic nie buczy nawet po dluzszym czasie. Dzieje sie tak nawet gdy auto jest zamkniete z pilota... Po kilku dniach rozladowuje akumulator do 0. Wiecie gdzie znajduje się przekaźnik/moduł/sterownik odpowiedzialny za tylną klapę?
Opublikowano
Sprawdź dokładnie wiązkę na pewno jest gdzieś przerwa. Każdy przewód najlepiej pociągnij bo czasami izolacja jeszcze trzyma a w środku jest przerwa.
Opublikowano
Rzeczywiście był przerwany jeden przewód a dwa inne miały zerwaną częsciowo otuline. Teraz wszystko jest jak być powinno klapa otwiera się z guzika i z pilota. Dzięki. Pozdro!