Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem i liczę na pomoc.Mianowicie auto potrafi zgasnąć podczas jazdy i już nie odpalić lub nie odpalić po krótkim postoju w trasie.Natomiast gdy tylko postoi parę godzin odpala od strzała. Inpa pokazywała błąd czujnika wałka rozrządu oraz wału czasem tylko rozrządu.Podmieniałem wszystko na działające oryginały ale problem powracał.Myślałem że rozrząd się przestawił ale dziwne że po nocy w garażu ,zimny z rana odpala bez problemu.Ma ktoś może jakiś pomysł co może być problemem :(

Opublikowano
Myślisz że wyłączała by się gdy silnik jest ciepły? dodam że gry już nie chce odpalić świecą się kontrolki dsc i ręcznego na żółto
Opublikowano
Inpa pokazywała błąd czujnika wałka rozrządu oraz wału czasem tylko rozrządu.Podmieniałem wszystko na działające oryginały ale problem powracał(

Zrób diagnostykę i sprawdź w momencie kiedy nie odpala (w wartościach rzeczywistych),czy jest sygnał z wału i z wałka.

Brak sygnału z wałka nie powoduje gaśnięcia silnika,ale z wału już tak.

Opublikowano

Nie chodzi o błędy,bo o nich już pisałeś.

Wartości rzeczywiste to takie,które są w chwili obecnej.Czyli gdy silnik przy kręceniu nie odpala,wtedy sygnał z czujnika jest lub nie jest przekazywany do sterownika.

Można to zobaczyć właśnie w wartościach rzeczywistych.

Inpa ma podgląd na ten parametr,pod F5 jeśli dobrze pamiętam.Tam będzie prędkość,obroty(jeśli masz program po polsku).

Przy kręceniu rozrusznikiem powinna być tam wartość,większa od zera.

Opublikowano

Więc znalazłeś już przyczynę skoro czujnik obrotów(prędkości )wału pokazuje zero

Czy problemy z odpaleniem i błędami czujników może być spowodowany przez wadliwy napinacz?

Nie może

Opublikowano

Dlaczego szukasz czegoś innego,skoro czujnik nie czyta obrotów wału i silnik nie zapali w tym momencie.

Sprawdzałeś na zimnym silniku,gdy odpala czy czujnik czyta obroty?