Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy więc jeżeli napisałem w złym dziale to wybaczcie.

Przechodząc do sedna. Ostatnio znajomy powiedział mi że jego kolega ma e46 z silnikiem 1.8 który posiada fabryczna instalacje lpg w dodatku 5 generacji . Auto podobno jest z 2001 roku. I tu nasuwa się moje pytanie czy bmw w tym modelu i w tych latach montowało fabrycznie instalacje gazową a jeżeli tak to której generacji ona była ?

Opublikowano

po co 5 generacji instalacja skoro e46 nie miało wtrysku bezpośredniego, w 2001r jeszcze nie bardzo ktokolwiek słyszał w aucie o bezpośrednim wtrysku, z tego co kojarze to Mitsubishi troche coś wtedy próbowało ale pomysł zarzucili.

5 generacja jest do wtrysku bezpośredniego gdy wtryskiwacze są w komorze spalania i żeby ich nie spalić co któryś wtrysk gazu jest wtryskiwana benzyna na żeby schłodzić wtryski, to takie w zależności od ustawienia 70% na gazie, 30% na benzynie.

ogólnie pewnie instalacja z jakiegoś kraju z zachodu typu niemcy czy może holandia i wygląda inaczej niż te nasze zakładane więc amator mógł tak pomyśleć jeśli się nie zna na tym.

Jak siedze przy e46 już jakieś 9 lat tak nie słyszałem ani nie czytałem nigdzie o tym :) więc z 99% dozą pewności stwierdzam że znajomy znajomego kolegi szwagra brat od strony stryjecznego wujka się myli :)

szukam