Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Stałem się posiadaczem BMW 318D F31 rok 2012-11 i jest dylemat z poziomem oleju , wiem że wątek gdzieś się już przewijał ale tam była opcja bez bagnetu .

Ja u siebie posiadam bagnet do mierzenia oleju i też mogę zmierzyć olej w IDrive . Generalnie krótko po zakupie 1-2 dni wyskoczył komunikat na IDrive żeby dolać oleju 1L zdziwiłem się bo na bagnecie sprawdzałem i było ok , sprawdzam ponownie na bagnecie FULL na IDrive 1/2 . Jeżdzę sobie dalej o co jakiś czas ( zwłaszcza jak jadę po nierównościach wyskoczy komunikat o niskim stanie oleju , po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu brak błędu ) ponownie sprawdzam na bagnecie jest FULL , sprawdzam na IDrive jest minimum czyli IDrive zanotował spadek oleju a na bagnecie pokazuje że jest FULL szczerze powiem nie wiem co mam o tym myślec ,bagnet pokazuje olej także wygląda na to że IDrive szaleje tylko zastanawia mnie fakt że IDrive wcześniej pokazywał połowę oleju a teraz minimum .

W sobotę jechałem z łodzi go gdańska ,leciałem sobie cały czas 160km/h i ani razu nie wywalił komunikat o niskim stanie oleju , zauważyłem tez że jak jeżdzę wolno to komunikat szybko wyskakuje , co myślicie o tym wszystkim ? w środę jadę na wymianę oleju i się zastanawiam czy by nie wymienić czujnika .

FILM z pomiaru IDrive

Bagnet czysty

4818c06336bc21bf.jpg

Bagnet po kontroli oleju

cb27476fb4907667.jpg

Bagnet po kontroli oleju ( wytarty olej przy MAX )

a9fbf76013fb3e0d.jpg

• 4 lata później...
Opublikowano
Tak , problem rozwiązany ,miska od E92 czujnik oleju od F30 ( inna wysokość )